Filmtips 14 maj

TV

En kvinnas öde

Amerikanskt drama som är den sanna historien om 1500-talskurtisanen Veronica Franco, lyxprostituerad bland maktens män i Venedig.

Catherine McCormack spelar den vackra unga kvinnan från en adels- familj utan pengar. När hon inser att hennes livs stora kärlek Marco (Rufus Sewell) aldrig får gifta sig med henne, hennes familj har för lite makt och pengar, väljer hon hastigt mellan kloster och prostitution, ivrigt påhejad av sin mor (Jacqueline Bisset).

Den poäng filmen vill få fram är att jobbet som kurtisan var den enda chans 1500-talskvinnan hade till lite självständighet och bokläsning. Prostitution ställs mot äktenskap som två olika sorters tvång. Det skulle säkert gå att diskutera klokt, men den här filmen slarvar förbi det mesta och gör bitvis romantisk komedi och trams av alltihop.

Catherine McCormack har beskrivit det här som sin drömroll, så uppenbarligen hade hon inget emot en kamera som slickade hennes ansikte och avklädda kropp i mjukporrsbelysning.

Oliver Platt, Moira Kelly, Fred Ward, Naomi Watts och Jeroen Krabbé har biroller.

Och det är påkostat, med digitalt förbättrade bilder av medeltidens Venedig. (Dangerous beauty, 1998)

SVT 1

21.00

Unfair competition

Italienske mästerregissören Ettore Scolas senaste film är ett drama som utspelas i 1930-talets Italien under fascismens framfart. Två familjer – en katolsk och en judisk – driver klädbutiker bredvid varandra. (Concorrenza sleale, 2001)

Canal+ Blå

16.05

Bollen i ögat

Lätt surrealistisk norsk komedi. För manus svarar Beate Grimsrud, mer känd som författarinna (Aftonbladets litteraturpris i fjol). För fotot svarar en av Sveriges bästa filmfotografer, Peter Mokrosinski. Innehållet är tunnare, även om man under alla bisarra scener kanske kan hitta en slags historia om en kvinnas sökande efter identiteten, kärleken och frigörelsen.

Vad man än tycker – en mycket annorlunda filmupplevelse. (Ballen i øyet, 2000)

SVT 1

14.40

Stormen

Tv-version av den välkända Shakespeare-historien.

Här har den flyttats till den amerikanska Södern och tidpunkten är inbördeskriget. Peter Fonda spelar plantageägaren som blir förrådd av sin egen bror (John Glover). Med Katherine Heigl (som Miranda) och Harold Perrineau Jr (som Ariel).

Välgjort, regissören Jack Bender är en veteran från tv-branschen. Han har bland annat gjort avsnitt av ”Sopranos”, ”Felicity”, ”Boston Public” och ”Boomtown”. (The Tempest, 1998)

TV 4

0.10

Önsketrädet

Välgjord och gripande barn- och familjefilm. Alfre Woodard spelar advokaten som efter mammans död återvänder till familjens rötter i den amerikanska södern. Där återupplever hon mammans favoritsaga, om ett önsketräd. (1999)

TV 3

1.45