Bergqvist blir polis - igen

"Jag smyger inte runt med pistol och är sarkastisk"

1 av 2
"NÅGOT ATT BITA I" För Kjell Bergqvist blir rollen som Claes-Gunnar "Cege" Ljung i "Graven" en utmaning. I stället för att bygga sin karaktär på syrliga kommentarer får Bergqvist nu jobba med en deckare som bygger på skådespeleri. "Särskilt fascinerande är relationerna i polisgruppen", berättar han.
TV

Glöm Beck och Wallander.

Kjell Bergqvist tar över polistronen i SVT:s nya, stora deckarserie "Graven".

- Men vi skippar schablonerna. Jag smyger inte runt med pistol och levererar sarkastiska repliker, säger han.

Den har omgärdats av mycket hemlighetsmakeri. Men i dag kan Aftonbladet exklusivt berätta om SVT:s nya storsatsning, kriminalserien "Graven". Det är en annorlunda deckare i åtta avsnitt som börjar spelas in i augusti.

I huvudrollen som den seriöse och proffsige kriminalinspektören Claes-Gunnar "Cege" Ljung ser vi Kjell Bergqvist.

- Det känns jättespännande, det är verkligen en roll att bita i, säger Kjell Bergqvist.

Skeptisk i början

Men efter rollen som Lennart Kollberg i sex "Beck"-filmer var han från början rätt skeptisk till att medverka i en ny deckare.

- Jag längtar inte efter att springa runt med pistol och vara hemlig runt hörnen. Jag har levererat nog med syrliga kommentarer i "Beck". Det är inte särskilt utvecklande även om man får bra betalt, säger han.

"Graven" är dock ingen traditionell deckare och det var just det som fick Kjell Bergqvist att fastna för projektet.

"Karaktärsdriven"

- "Graven" är mycket mer karaktärsdriven och bygger på spelscener. Särskilt fascinerande är relationerna i polisgruppen.

"Graven" handlar om "Cege" som får i uppdrag att samla en elitgrupp för att lösa ett mycket svårt fall. Han väljer ut fyra mycket udda personligheter som kanske inte alltid passar så bra ihop. Gruppen får sitt högkvarter och boplats på "Ceges" fartyg.

- Det blir lite som "Expedition: Robinson", säger Kjell Bergqvist och skrattar. Skillnaden är att en vill bort och de andra tvingar honom tillbaka.

Serien är skriven av paret Cilla och Rolf Börjlind och för regin står Mikael Marcimain som bland annat regisserat vissa avsnitt av "Skeppsholmen". Övriga roller är inte besatta än.

Annars har Kjell Bergqvist fullt upp just nu. Förutom "Parlamentet" i TV 4 och Ibsen på Stadsteatern är han också mitt uppe i inspelningen av Rikard Hoberts nya film "Tre solar".

- Där spelar jag fiskare på 1300-talet. Det är verkligen skilda världar, säger han. Men jag har ett par månader ledigt innan jag axlar polisrollen.

"Graven" spelas in fram till jul och sänds i SVT tidigast hösten 2004.

Webb-tv

Visas på SVT nästa höst

Karin Lindstedt