"Det enda vi har ätit är lite kokos"

Utmanarna svälter - men veteranerna har fått mycket mat

1 av 2 | Foto: björn lindahl
KAN INTE GÖRA UPP ELD De första dagarna av årets "Expedition: Robinson" har börjat tufft för de nya utmanarna. De har inte fått redskap att göra upp eld och har därför knappt ätit någonting på flera dagar. Lars Gåre, Mikael Sandström, Camilla Eggenberger och Mariana Lundgren är hungriga och besvikna. I veteranernas läger är däremot stämningen hög. De har fått mängder av mat av tävlingsledningen. "Jag tror jag har gått upp i vikt", säger Robban Andersson.
TV

BESAR, MALAYSIA. De har inte ätit på två dygn medan veteranerna får extremt mycket mat.

Nu rasar nya utmanargänget i "Expedition: Robinson" mot SVT:s orättvisa.

- Det verkar som om de vill bli av med oss alla nya direkt, säger deltagaren Lars Gåre.

De är hungriga och svaga.

Aftonbladet besökte i går utmanarnas läger på stranden Rapang på ön Besar.

De har ännu inte fått något tänddon och kan därför inte göra upp eld.

- Det är katastrof. Vi har fått två hönor men dem kan vi inte laga till. Det enda vi har ätit på 48 timmar är en liten bit kokos, säger Camilla Eggenberger.

Fått mat av SVT

På Tengah finns veteranernas läger. Där har SVT givit dem virke, ris, kryddor, mjöl, kastruller och fiskeredskap. Deltagarna har också fiskat upp ett flertal hajar och annan fisk.

- Vi har det riktigt bra här. Jag tror att jag har gått upp i vikt, sa Robban Andersson för ett par dagar sedan.

Nykomlingarna är nu skarpt kritiska till förfördelningen av det ena laget.

- Det verkar som det är meningen att vi nya ska åka ut. Det är inte rättvist, särskilt som vi ska tävla mot dem snart, säger Lars Gåre, 43.

- Flera stycken i vårt läger är jävligt utmattade eftersom vi inte kunnat äta mat utan bara druckit vatten. Jag har haft dödsångest flera gånger, säger Camilla Eggenberger, 36.

- Det här är helt klart inte rättvist, säger Jenny Lindström, 25.

Extra taggade

Flera av utmanarna tycker att hjälpen istället borde vara riktad till dem eftersom veteranerna redan sitter på viktiga kunskaper från tidigare öliv.

Men samtidigt blir de extra taggade och sammansvetsade inför tävlingen i dag.

- Vi är trots matbristen unga och starka. Visst var en del av veteranerna bra då de var med förra gången. Men vad har exempelvis Robban gjort sen dess? Kopulerat och gått på gratisägarfester. Han lär inte vara i toppskick, säger Lars Gåre.

Som en nollning

Programledaren Anders Lundin tycker att särbehandlingen är motiverad.

- De nya ska ha det hårdare. Veteranerna har ju redan en gång gått igenom skärselden. De nya får uppleva lite av en nollning, säger han.

Klas Lindberg