Filmtips 17 maj

TV
Foto: bushwood pictures
I ”Never been kissed” faller läraren Michael Vartan pladask för charmtrollet Drew Barrymore. Precis om hennes motspelare brukar göra.

Never been kissed

En tunn amerikansk komedi i high school-miljö, med Drew Barrymore.

Hon spelar en 25-årig textredigerare som vill bli skrivande journalist. Den stora Chicago-tidningens excentriske chef ger henne uppdraget att gå om sista terminen.

Det mesta är välbekant. I synnerhet om man korsar high school-filmen med Drew Barrymore-komedin. I filmer som "The wedding singer", "Ever after - en askungesaga" och "Home fries" har hon spelat samma sorts hyggliga och genomärliga jordnära kvinna som den manlige huvudrollsinnehavaren inte kan låta bli att älska. Här är han lärare (Michael Vartan), vilket förstås komplicerar saken.

I stort sett kunde filmen varit gjord när som helst efter 1950. Amerikanska skolor är och förblir uppenbarligen samma helvete. Men en touch av 1999 finns i en märklig underintrig där hon av tidningen beordras att bära kamera i en brosch så att allt hon gör filmas.

Hennes chef ska på det sättet avgöra vad som är "en bra artikel. Lite väl krystat även för en sådan här film.

Drew Barrymore har massvis med charm och utstrålning. Men hon kan inte rädda allt. (1999)

TV 4

21.00

Nattens ögon

En spännande thriller med Audrey Hepburn (1929-1993).

Hon spelar en blind kvinna som, ensam i sin våning, terroriseras av en psykotisk gangster (Alan Arkin). Han och hans liga är ute efter en docka fylld av knark, som av misstag har hamnat i lägenheten.

Historien bygger på en framgångsrik Broadwaypjäs, som när den senast spelades i New York, för fem år sedan, hade Quentin Tarantino i skurkrollen. (Wait until dark, 1967)

SVT

1 0.05

Puder

Marie-Louise Ekmans bisarra komedi om livet bakom kulisserna i film- och teaterbranschen.

Det handlar om den lilla slitna Teater Krokodil. Om svårigheterna att förena konsten med ett vettigt privatliv. Att få ambitioner och ekonomi att gå ihop. Och att det på de flesta teatrar finns någon som har koll på allt och alla, här är det sminkören Vippan (Gösta Ekman i Andy Warhol-peruk).

Övriga rollfigurer är tyvärr mest bara konstiga. Då hjälper det inte att de spelas av bra skådisar som Dan Ekborg, Örjan Ramberg, Lena Nyman och Rolf Skoglund. (2000)

SVT 2

21.15

När lammen tystnar

En av 1990-talets bästa filmer. Jodie Foster och Scott Glenn spelar FBI-agenter som jagar en massmördare. För att försöka förstå hur han tänker, tar de hjälp av en redan fångad massmördare, den psykotiske och geniale Hannibal The Cannibal Lecter (Anthony Hopkins). Han visar sig snart vara ännu smartare än de någonsin hade kunnat ana... Femfaldig Oscars-vinnare. (The silence of the lambs, 1991)

TV 4 plus

22.00

Thelma & Louise

En av 1990-talets mest omdiskuterade filmer. Geena Davis och Susan Sarandon spelar väninnorna som lämnar männen bakom sig för en äventyrlig bilfärd genom USA. En suverän road-movie med feministisk underton, tyckte många. En manshatarfilm, tyckte filmens få kritiker. Den blev också Brad Pitts stora genombrott, via en liten biroll. (1991)

TV 3

22.30

Bridget Jones dagbok

Mycket underhållande kärlekskomedi, efter Helen Fieldings bästsäljande roman. Renée Zellweger spelar kvinnan som är singel, festar för mycket, är missnöjd med sin vikt och försöker få ordning på kärlekslivet. Hugh Grant och Colin Firth spelar männen som hon har svårt att välja mellan. (Bridget Jones´s diary, 2001)

Canal+ Gul

22.40

Hans vilda hjärta

Christian Slater i sin bästa roll, som blyg och hjärtsjuk diskare på ett fik i Minneapolis. Marisa Tomei och Rosie Perez spelar två servitriser som Slater beundrar på avstånd. En riktig snyftare. (Untamed heart, 1993)

Z-TV

20.00

Wisegirls

Popdivan Mariah Carey blev utskrattad efter fiaskot med "Glitter". Men här är hon faktiskt riktigt bra. Hon, Mira Sorvino och Melora Walters ("Magnolia") spelar servitriser och bästa vänner på en maffiägd krog utanför New York. Mycket klichéer om gangsters, men välspelat och med en överraskande vändning i intrigen. (2002)

TV 1000 Cinema

21.10

Roxanne

Amerikansk kärlekstriangel med Steve Martin, Daryl Hannah och Rick Rossovich. Två brandmän älskar samma kvinna. Filmen är en fyndigt modern version av klassiska pjäsen "Cyrano de Bergerac". (1987)

Z-TV

21.55

Inte utan min dotter

Ett omdiskuterat drama med verklighetsbakgrund. Sally Field spelar en amerikansk kvinna som tvingas till en spektakulär flykt från Iran där hennes iranske make (Alfred Molina) låter familjen leva under en närmast fängeleseliknande tillvaro. Bygger på Betty Mahmoodys bästsäljande roman. (Not without my daughter, 1991)

TV 3

1.50