Filmtips 18 maj

TV
Foto: warner bros.
Keanu Reeves blir lätt förvirrad i ”Matrix”, så han tar det säkra före det osäkra.

Matrix

En stilbildande amerikansk action- och science fiction-film.

Keanu Reeves spelar Neo, en dataexpert som lever i en nära framtid. Från ett parallellt universum kommer några människor som berättar att han den värld han tror sig liva i, och som alltså är vår värld, bara är en illusion. De kan hjälpa honom ut i den riktiga världen och kampen mot maskinerna som har vunnit kriget mot mänskligheten.

Många hopp mellan mellan den riktiga världen och en slags virtual reality-verklighet, alltså.

Det är inte alltså så självklart lätt att hänga med i alla turer.

Mot slutet är det som att bröderna Andy och Larry Wachowski inte riktigt längre orkar hålla liv i alla sina tankar, så då tar de till ganska traditionella action- och skottlossningsscener, om än ovanligt fräckt filmade.

Filmen är en triumf för fantasin och filmen som illusion. Eftertanken får ta ledigt de timmar man ser filmen.

Bra skådisar i de övriga rollerna: Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving och Joe Pantoliano, från tv-serien "Sopranos".

De häpnadsväckande martial arts-slagsmålen iscensattes av Hongkong-koreografen Yuen Woo-Ping, som sedan även gjort samma jobb på "Crouching tiger, hidden dragon" och kommande Quentin Tarantino-filmen "Kill Bill".

Naturligtvis har han även varit inblandad i de två Matrix-uppföljarna. "Matrix Reloaded" hade världspremiär häromdagen och Sverige-premiär på onsdag nästa vecka. "Matrix Revolutions" kommer senare i höst.

Kultfakta: Både Ewan McGregor och Will Smith nobbade att spela Neo. (The Matrix, 1999)

TV 3

21.00

Hämnarna

Amerikansk action om en polis (Kiefer Sutherland) som jobbar under täckmantel och en indian (Lou Diamond Phillips), som samarbetar i jakten på en farlig förbrytare.

Det är en typisk "buddy-movie" på det sättet att de båda huvudpersonerna avskyr varandra, men tvingas slå sig samman för att överleva.

Mycket klichéer. Regissören Jack Sholder är fortfarande mest känd för den andra filmen i "Terror på Elm Street"-serien. (Renegades, 1989)

TV 4

22.15

Kärlek på Santorini

Amerikansk kärlekstriangel som utspelas på den välkända grekiska ön.

Peter Gallagher och Daryl Hannah är det rastlösa kärleksparet som under sin semester blir indragna i en kärlekshistoria med en vacker och sexuellt mycket frigjord fransyska, spelad av Valérie Quennessen (1957-1989, hon dog i en bilolycka).

Mycket naket, men väldigt tunn intrig. Och trots titeln är filmen faktiskt delvis inspelad på Mykonos och Kreta. (Summer lovers, 1982)

Kanal 5

2.10

Apocalypse now - Redux

Francis Ford Coppolas Vietnam-film, där han skildrar kriget som ett bisarrt operaäventyr. Med Martin Sheen, Marlon Brando, Dennis Hopper och Robert Duvall. Nu i en 53 minuter längre och bättre version. (2001)

Canal+

0.55

West Side story

En klassisk filmmusikal! Är inspirerad av Shakespeare-historien "Romeo och Julia", med handlingen förflyttad till 1950-talets New York. Där finns Jets och Sharks, två rivaliserande gatugäng, amerikaner mot puertoricaner, som slåss om få respekt. Suverän musik och koreografi, filmen vann tio Oscars. (1961)

TV 3

2.20

Hans och hennes

Ett svenskt drama om ett ungt par (Jonas Karlsson, Johanna Sällström) med längtan efter att få barn. Ovanlig miljö (unga bönder), både roligt och gripande, med mångra bra skådespelare även i andra roller. (2001)

TV 1000

12.00