Filmtips 19 maj

TV
Jude Law och Jennifer Jason Leigh i ”eXistenZ”.

Puder

Marie-Louise Ekmans svarta komedi om livet bakom kulisserna i film- och teaterbranschen. Känns lite som en fattigmansvariant av Colin Nutleys "Gossip".

Skillnaden i budget mellan filmerna återspeglas också i handlingen. Nutleys film kretsar kring de framgångsrika och hoppar mellan många olika miljöer, medan den här handlar om ett gäng människor det inte direkt skriker succé om och den utspelas helt och hållet på den lilla slitna Teater Krokodil.

Mycket är förstås annars likadant. Svårigheterna att förena konsten med ett vettigt privatliv. Att få ambitioner och ekonomi att gå ihop. Och att det på de flesta teatrar finns någon som har koll på allt och alla, här är det sminkören Vippan (Gösta Ekman i Andy Warhol-peruk).

Honom är det lätt att känna sympati för. Övriga rollfigurer är mest bara... konstiga. Att Marie-Louise Ekman har en förkärlek för att klä ut karlar till kvinnor är väl en sak. Somliga tycker säkert det är kul. Det mest irriterande är tonläget. Rolf Skoglund (filmens teaterchef) är inte direkt känd för en lågmäld spelstil, men här vräker hela ensemblen på i samma stil.

Så det har blivit en film helt utan de nyanser som gjorde Ekmans förra "Nu är pappa trött igen!" (1996) så bra. Dan Ekborg är stundtals rätt rolig och slutscenen med musik av Benny Andersson har en stämning som hela filmen hade mått bra. Annars är "Puder" mest bara jobbig att se. (2000)

SVT 1

13.15

eXistenZ

David Cronenbergs bisarra science fiction-thriller.

Det handlar om en världsberömd speldesigner (Jennifer Jason Leigh) som har uppfunnit ett banbrytande virtuellt spel. Det är en märklig och rätt konstig blandning av existentiellt drama och thriller, bara stundtals engagerande.

Men det är en stark ensemble: Jude Law, Willem Dafoe, Christopher Eccleston, Sarah Polley och Ian Holm. (1999)

Z-TV

21.00

Sweet nothing

Ett starkt drama om en ung man som går ned sig i knarkträsket.

Huvudrollen spelas av Michael Imperioli, nu mer känd som Christopher i hyllade tv-serien "Sopranos".

Tidigare hade han mest gjort småroller i en del kända filmer. Det var bland annat han som spelade den unge hantlangaren åt maffian som Joe Pesci skjuter i foten i Martin Scorsese-filmen "Maffiabröder".

Här spelar han Angel, som i filmens inledning firar att han och hustrun (Mira Sorvino) just har fått sitt andra barn. Han gör det genom att röka crack för första gången i sitt liv. Det dröjer inte länge förrän han är beroende. Förrän jakten på droger allt mer tar över hans liv. Förrän han är på väg att sumpa allt, inklusive sin familj.

En gripande berättelse som, utan att servera moralkakor, visar hur snabbt och lätt det är att bli beroende av droger. (1996)

Kanal 5

2.25

Hemligheter & lögner

Mike Leighs Guldpalms-vinnare från Cannes är en tragikomisk skildring av några människor från den brittiska arbetarklassen. Med Brenda Blethyn, Timothy Spall, Phyllis Logan och de andra i ensemblen. (Secrets & lies, 1996)

Canal+ Gul

16.35

Moulin Rouge!

Baz Luhrmanns bombastiska och kitschiga filmmusikal, som utspelas på en nattklubb i Paris 1899. En sorglig kärlekshistoria med Nicole Kidman, Ewan McGregor, känd popmusik i nya versioner och fräck scenografi. (2001)

Canal+ Gul

18.55

She´s so lovely

Ett gripande triangeldrama med John Travolta, Sean Penn och Robin Wright-Penn. Bygger på ett många år gammalt manus av John Cassavetes (1929-1989), här regisserat av hans son Nick. Mamma Gena Rowlands är också med. (1997)

TV 1000

16.00

Oskuldens tid

En kärlekstriangel som utspelas i 1870-talets New York-societet. En grevinna (Michelle Pfeiffer) dyker upp och förvrider huvudet på en man (Daniel Day-Lewis) som just står i begrepp att gifta sig (med Winona Ryder). Mycket välspelat och vackert, men utan det lite hetare temperamentet som finns i de Martin Scorsese-filmer som utspelas i nutid. (The age of innocence, 1993)

TV 1000 Cinema

17.40

Spelets regler

Underhållande politisk satir, med John Travolta som en sydstatsguvernör med ambitioner att bli demokraternas presidentkandidat. Han skyr inga medel för att göra karriär och är inte precis trogen mot sin hustru (Emma Thompson). Alla likheter med Bill Clinton är säkert ingen tillfällighet. (Primary colors, 1998)

TV 1000

20.00

The Gingerbread man

Spännande amerikansk thriller, med manus av John Grisham. Vårdnadstvister, överraskningar och komplotter i amerikanska södern, med Kenneth Branagh, Embeth Davidtz och Robert Duvall. (The Gingerbread man, 1998)

TV 1000 Cinema

21.00

Forgotten

Spännande psykologisk brittisk tv-thriller. Ett lyckligt familjeliv hotar att kullkastas, då en mystisk kvinna (Amanda Burton) flyttar in på det värdshus där ett par (Paul McGann, Zara Turner) jobbar. E-post och andra händelser hotar att avslöja mannens förflutna" (1999)

Viasat Action

22.00

Het strand

Bra skådisar - Elisabeth Taylor, Richard Burton (1925-1984), Eva-Marie Saint - lyfter den här vackra kärlekstriangeln. Titelmelodin "The shadow of your smile" vann en Oscar. (The Sandpiper, 1965)

TCM

22.30

Spelman på taket

Underhållande filmversion av musikalen med samma namn. Utspelas kring förra sekelskiftet i en liten rysk by, där huvudpersonen Tevje (Topol) försöker hålla det judiska arvet vid liv, trots att hans folk förföljs. Medryckande musik. (Fiddler on the roof, 1971)

TV 3

1.45