Filmtips 20 maj

TV
”Fellini Roma” består av mustiga scener och färgstarka bilder, såsom Frederico Fellini minns sin egen barndom i Rom. Själva handlingen kommer i andra hand.

Fellini Roma

En av Federico Fellinis (1920-1993) mest kända filmer.

En djupt personlig och mustig skildring av staden Rom så som regissören både minns den från sin barndom och så som han uppfattade den när filmen gjordes, tidigt på 1970-talet.

Börjar på 1930-talet, då han besökte staden för första gången, och då är huvudpersonen en osäker 18-åring för vilken ett besök på en bordell och på en musikteater får avgörande betydelse för hans liv.

När filmen utspelas i 1970-talet, får vi bland annat följa händelserna genom ögonen på ett filmteam. Då spelar Fellini sig själv.

I stort sett saknar filmen riktig handling, vilket gjorde att den uppfattades som en liten besvikelse när den kom.

De priser den vann på filmfestivaler var heller inte de allra tyngsta, i Cannes fick till exempel filmen nöja sig med ett tekniskt pris.

Bland det mest njutbara i filmen är Nino Rotas (1911-1979) musik och numera 79-årige filmfotografen Giuseppe Rotunno bilder. Båda medverkade i de flesta av Fellinis klassiska filmer. (1972)

SVT 2

22.30

Dante´s Peak

Den första av två filmer om vulkanutbrott som hade premiär ungefär samtidigt.

Den andra, "Volcano", utspelas i Los Angeles. Den här utspelas på amerikanska landsbygden.

En geolog (Pierce Brosnan) förutspår att vulkanen strax utanför staden snart kommer att få ett utbrott. Men ingen vill evakuera, då massor av turister väntas. Då brakar helvetet löst"

Bra skådisar - Linda Hamilton är stadens borgmästare - och effekter, men väldigt klichéfylld intrig. (1997)

TV 3

21.00

Eviga länkar

Svenskt familjedrama, som främst utspelas under 1920-talet.

Hilda Granström (Hjördis Petterson, 1908-1988) driver ett damskrädderi. Hennes man Richard (Erik "Bullen" Berglund, 1887- 1963) är cellist i Hovkapellet.

Parets tre döttrar - spelade av Ingrid Backlin, Margaretha Fahlén (1918- 1978) och Annalisa Ericson - jobbar också från och till i mammans företag.

Medan mamman har spekulerat i Kreuger-papper och aktiekraschen så småningom kommer, har döttrarna andra problem - trassliga kärleksaffärer.

Det är en familjekrönika som innehåller så många turer att om den hade gjorts i dag skulle den ha räckt till en hyfsat lång tv-serie.

Därför blir det en ryckig och ojämn film. Många dramatiska händelser avhandlas på bara några minuter. (1947)

SVT 1

14.00

Vatten under en röd bro

Japansk blandning av gammaldags saga och modernt kärleksdrama, av gamle (76 år) mästerregissören Shohei Imamura. Huvudpersonen (hans favoritskådis Koji Yakusho) spelar en man som möter en kvinna med väldigt originella sexuella krafter. (Akai hashi no shita no nurui mizu, 2001)

Canal+

14.55

De blodröda floderna

Ganska spännande fransk thriller, om en jakten på en seriemördare i en liten alp- och universitetsstad. Jean Reno och Vincent Cassel leder utredningen, i en film som är tydligt inspirerad av "Se7en". (Les rivières pourpres, 2000)

TV 1000 Cinema

19.20

Devil´s arithmetic

Välgjord tv-film, om Förintelsen. Kirsten Dunst - numera mest känd från "Spider-Man" - spelar en ung tjej som får veta mer om sin familjs bakgrund och hemskheter än vad hon någonsin kunnat ana. Med Brittany Murphy, Louise Fletcher och Mimi Rogers. (The devil´s arithmetic, 1999)

Z-TV

21.00

The sky will fall

Gripande italienskt drama som utspelas i samband med andra världskriget. Kan en judisk familj överleva kriget? I centrum står två unga flickor som besöker sin faster och farbror i Toscana. De spelas av Isabella Rossellini och Jeroen Krabbé. (Il Cielo cade, 2000)

Canal+ Gul

21.00

13 conversations about one thing

En originell, tänkvärd och gripande amerikansk film om ett antal människor som söker lyckan. Deras handlingar leder inte alltid nödvändigtvis till att de uppnår sina mål. Bra skådisar: Matthew McConaughey, Alan Arkin, John Turturro, Amy Irving och Barbara Sukowa. (2001)

TV 1000 Cinema

21.10

Panik

"Fargo"-stjärnan William H. Macy som en proffsmördare som vill börja leva ett hederligt liv, något som hans förbrytarfamilj inte är intresserad av... Med Neve Campbell, Donald Sutherland och Tracey Ullman. (Panic, 2000)

TV 1000

22.00

The man who cried

Fängslande människoöden och en gripande kärlekshistoria, i en film som börjar i en lite by i 1920-talets Sovjet och fortsätter i England och Paris. Med Christina Ricci, Johnny Depp, Cate Blanchett och Johnny Turturro. (2000)

Canal+ Gul

22.35