Filmtips 21 maj

TV
Foto: tv 4
Jack Lemmon blir kär i chefens flickvän (Shirley MacLaine), vilket inte inverkar särskilt positivt på nand karriär...

Ungkarlslyan

Mycket underhållande kärlekskomedi av en av alla tiders största Hollywood-regissörer, Billy Wilder (1906-2002).

Jack Lemmon (1925-2001) spelar försäkringstjänstemannen som tror att han ska göra karriär på jobbet genom att vara snäll och låna ut sin lägenhet åt cheferna, så de kan ta dit sina älskarinnor.

Planen fungerar - tills han blir kär i en av chefernas flickvänner, spelad av Shirley MacLaine.

En suverän blandning av humor och allvar, som avslöjar chefernas cynism, men samtidigt också från och till är rätt gullig.

Två av de bästa rollerna i karriären för både Lemmon och MacLaine.

Fyrfaldig Oscars-vinnare, bland annat för bästa film, regi och manus.

Filmen blev sedan även en framgångsrik musikal på Broadway. (The Apartment, 1960)

SVT 1

14.00

Scener från en galleria

Ett välbärgat Los Angeles-par (Woody Allen, Bette Midler) firar bröllopsdag i ett shoppingcentrum. När båda erkänner att de har varit otrogna, avslöjas fler sprickor i den lyckliga fasaden...

En av väldigt få filmer som Woody Allen har medverkat i, där han inte också varit manusförfattare och regissör. Och hans egna filmer är alltid roligare än denna Paul Mazursky-historia.

Woody Allen har hävdat att han aldrig hade satt sin fot i ett shoppingcentrum innan filmen spelades in. Och de flesta scenerna är inspelade i en uppbyggd galleria, i en studio i New York-förorten Queens. (Scenes from a mall, 1991)

TV 4

0.10

Hi-life

Amerikanskt drama i New York-miljö.

Filmen hade faktiskt bara premiär på en enda biograf, innan den snabbt försvann från repertoaren.

Så dålig är den absolut inte, men heller inte särskilt minnesvärd.

Det handlar om kärlek, lögner och småkriminell verksamhet bland ett antal människor som alla regelbundet besöker baren Hi-Life.

Bra skådisar - Eric Stoltz, Daryl Hannah, Katrin Cartlidge (1961-2002), Campbell Scott, Peter Riegert - kan dock inte lyfta en i grund och botten rätt tunn historia.

Debut för regissören Roger Hedden, som tidigare hade skrivit manus till två andra filmer där Eric Stoltz hade spelat huvudrollen, "Sleep with me" och "Bodies, rest &motion". (1998)

SVT 1

21.00

Uppgörelsen

Underskattat drama om Vietnam-kriget, med verklighetsbakgrund. Sean Penn spelar en soldat som våldför sig på en oskyldig vietnamesisk flicka. Michael J. Fox är soldaten som representerar förnuftets röst. (Casualties of war, 1989)

TV 1000 Cinema

19.00

The last laugh

Underhållande modern version av "Cyrano de Bergerac", som utspelas på en stå upp-klubb i New York. Camryn Mannheim, från tv-serien "Advokaterna" och filmen "Happiness", är komikern som hjälper några andra människor (Scott Cohen, Alexandra Lee) att komma närmare varandra. (Kiss my act, 2001)

TV 1000 Cinema

15.00

Better than sex

En sexig australisk kärlekskomedi. David Wenham ("Sagan om de två tornen") och Susie Porter spelar fotografen och modedesignern som möts på en blöt fest. Ett "one night stand" för båda två - som kanske, kanske inte, blir något mer..? (2000)

Canal+ Gul

16.35

Betelnet beauty

Ett drama från Taiwan, som utspelas i dagens Taipei. Handlar om ett ungt kärlekspar som försöker få kärleken att hålla ihop, trots hennes struliga mamma och trots hans kontakter i stadens gangsterkretsar. (Ai ni ai wo, 2001)

Canal+ Blå

17.50

Natural born killers

Oliver Stones kontroversiella film om seriemördarna Mickey och Mallory (Woody Harrelson, Juliette Lewis). Ett visuellt fyrverkeri, en provokativ satir, med Robert Downey, Jr som en cynisk tv-journalist. (1994)

TV 1000 Cinema

21.00