Filmtips 15 maj

TV
Alltid omgiven av damer.

Hefner: Den sanna berättelsen

Hugh Hefner, grundaren av och ägaren till tidningen Playboy. Om myten Hefner som kvinnokarl och kämpe för det fria ordet och för den sexuella revolutionen.

Rakt på sak berättas om hans barndom, hur han startade tidningen och hur den blev en skandalomsusad framgång. Lite naket, förstås, men inte alls så mycket som väntat, med tanke på ämnet.

Lite knäppt att den berättas ur Bobbie Arnsteins (Natasha Gregson Wagner) synvinkel. Hon stod väldigt nära Hefner, men sitt liv 1975 i samband med en knarkskandal som hotade att äventyra Playboy-imperiet. Trots att hon försvinner ur handlingen halvvägs, fortsätter hon att vara filmens berättare? Okände Randall Batinkoff är bra i huvudrollen. Före filmen visas en dokusåpa om tolv kvinnor som tävlar om att bli utvikningsbrudar. (Hefner: Unauthorized, 1999)

Kanal 5

21.55

Child star: The Shirley Temple story

Om Shirley Temple, barnstjärna i 1930-talets Hollywood, hennes uppgång och fall och hur föräldrarna försökte skydda henne. Historiskt riktig, men ytlig. När filmkarriären tog slut satsade hon på en politisk karriär och blev bland annat ambassadör. Nu är hon 75-årig pensionär. (2001)

TV 1000

20.00

Ung rebell

En av alla tiders största (och första?) kultfilmer, en stark skildring av ungdomar på glid i 1950-talets USA. Det är också den roll som de flesta förknippar med James Dean (1931–1955), även om det var för ”Öster om Eden” (1955) och ”Jätten” (1956), som han Oscarsnominerades. (Rebel without a cause, 1955)

Canal+ Gul

22.05

Den 13:e krigaren

Amerikansk action, med Sven Wollter och Maria Bonnevie i biroller.

Förlagan, Michael Crichtons bok ”Människoätarna” (1976), är dels inspirerad av brittiska dikten ”Beowulf”, dels av en sann historia om en arabisk poet, Ahmed Ibn Fahdlan, som besökte vikingarna på 900-talet.

I filmen blir araben (Antonio Banderas) den trettonde av tolv vikingakrigare som hjälper kung Hrothgar (Wollter) och hans undersåtar mot hundratals elaka kannibaler, utspökade i björnskinn.

Det är mycket slagsmål, med avhuggna armar och huvuden och blod som skvätter. Det är folk som pratar norska och danska och vackra naturbilder (från Kanada) och folk som spelar över så att man ibland tror att man hamnat i en Monty Python-parodi om vikingatiden.

En präktig kalkon.

Wollter grymtar på bruten engelska i några scener och Maria Bonnevie ser söt ut och baddar Banderas sår med kopiss. (The 13th Warrior, 1999)

ZTV

21.00

Dykarna

Dansk ungdomsthriller, av svensken Åke Sandgren, om två bröder som hittar en tysk ubåt som sjönk

under andra världskriget. Vad döljer sig i båtens hemliga lastutrymme?

Består av lite spänning och lite romantik. (Dykkerne, 2000)

TV 1000

16.00

American rhapsody

Ett gripande drama om några ungerska flyktingar och deras problem med att anpassa sig till livet i 1960-talets Los Angeles. Med Nastassja Kinski, Tony Goldwyn och Scarlett Johansen. (An American rhapsody, 2000)

TV 1000 Cinema

19.00

ARTIKELN HANDLAR OM