Muskelberg skickas till framtiden

TV
Foto: PRO 7
Arnold Schwarzenegger som Terminator - en robot som har svårt att sätta sig in i människors känslor.

Terminator

Denna film är både Arnold Schwarzeneggers och "Titanic"-regissörens James Camerons stora genombrott.

Muskelberget från

Österrike spelar en cyborg, en känslolös robot, som skickas från framtiden för att avrätta en gravid kvinna ( Linda Hamilton). Om han misslyckas, kommer världen att se helt annorlunda ut i framtiden.

Spännande, fantasifull och full av svart humor.

Regissören och producenten Gale Anne Hurd skrev manus, inspirerad av science fiction-författaren Harlan Ellisons noveller. De båda gifte sig sedan med varandra, men skilde sig några år senare.

Uppföljaren (1991) är ännu bättre och efter rykten om en tredje film i flera år, har den nu till sist blivit av. "Terminator 3: Rise of the machines" har premiär i Sverige 30 juli, men det är inte Cameron som har regisserat den här gången (fast Hurd är fortfarande inblandad).

Schwarzenegger skulle först ha spelat Michael Biehns hjälteroll, men bad att få skurkrollen i stället. En roll som i ett tidigt skede var tänkt att gå till - O J Simpson... (The Terminator, 1984)

SVT 1 21.00

Girl 6

Amerikanskt drama av Spike Lee, med Theresa Randle som en arbetslös skådis som under namnet Girl 6 börjar sälja telefonsex för att få pengar till mat och hyra.

Motvilligt blir hon fascinerad av sitt jobb och får allt svårare att skilja verklighet från de sexuella fantasier hon förmedlar till de kåta männen i telefonluren. Filmen är dock rätt ytlig, och Randles karaktär är inte riktigt trovärdig. (1996)

TV 4 23.25

Suburbia

Filmversionen av Eric Bogosians pjäs om ett gäng ungdomar kring 20-strecket som tillbringar sina dagar och nätter med att göra så lite som möjligt.

Ett pratigt drama, fast med bra skådespelare.

Historien är delvis självbiografisk. (1997)

SVT 1 23.35

Pelham 1-2-3 kapat

Gisslandrama, som utspelas i tunnelbanan i New York.

Robert Shaw spelar ledaren för det gäng som kapar ett tunnelbanetåg i New York.

(The taking of Pelham one two three, 1974)

ZTV 21.55