Otäck solskenshistoria

TV
Foto: VIASAT
Jennifer Ehle har en av huvudrollerna i István Szabós episka drama.

Sunshine

István Szabós episka tretimmarsdrama, där Ralph Fiennes spelar tre generationer judar i Ungern.

Handlingen utspelas från det sena 1800-talets kejsardöme till 1960-talet. Alla Ralph Fiennes rollfigurer försöker göra karriär och bli en del av makten, men alla utsätts för antisemitism - trots namnbyte, olympisk guldmedalj i Berlin 1936 eller kommunistisk nit.

Den 65-årige ungerske regissören har gång på gång återvänt till samma tema: hur man behåller sin värdighet, sin tro och sina åsikter, under totalitära regimer. I Oscars-vinnande "Mephisto" (1981), i "Överste Redl" (1985) och i sin senaste film "Taking sides", med Stellan Skarsgård i huvudrollen. Den släpptes nyligen på video/dvd i Sverige.

"Sunshine" är ett mycket vackert, men stundtals otäckt och omskakande drama. Med Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Molly Parker och Deborah Kara Unger i övriga huvudroller.

Kultfakta I: Fäktaren Adam Sors levnadsöde är inspirerat av två olika ungerska fäktare som deltog i 1936 års OS, Attila Petschauer och Endre Kabos.

Kultfakta II: Huset som familjen Sonnenschein bor i är det hus där filmens regissör växte upp. (1999)

SVT 2 21.15

Triumfens ögonblick

Fyrfaldig Oscarsvinnare, som tog världen med storm för drygt tjugo år sedan. Många blev överraskade när detta "lilla drama" blev Oscarsgalans stora vinnare.

Det är en brittisk film, med verklighetsbakgrund, om en skotsk missionär och en judisk student på Cambridge, som mot alla odds slog sig fram i idrottsvärlden och blev olympiska mästare 1924. En välgjord hjältesaga. (Chariots of fire, 1981)

TV 4 21.00

Get shorty

Underhållande svart komedi. John Travolta är i högform som en småskurk, som via Miami, New York och Las Vegas, hamnar i Los Angeles och i utkanten av filmbranschen. (1995)

TV 3 23.10

Superman - stålmannen

Underhållande serietidningsäventyr med Christopher Reeve i sin mest kända roll.

Följer hjältens väg från planeten Krypton till Smallville och Metropolis.

Specialeffekterna ansågs revolutionerande. (Superman: The Movie, 1978)

SVT 1 0.15