Logiska luckor förstör

TV
Bruce Willis har förvandlats till en dumdristig, men oövervinnerlig, Schwarzenegger-typ i denna tredje "Die hard"-film.

Die hard - hämningslöst

Tredje "Die hard"-filmen, som är den klart sämsta i filmserien.

Som väl de flesta potentiella tv-tittare redan vet, är John McClane ( Bruce Willis) en halvt alkoholiserad polis med trassligt privatliv som alltid råkar hamna på fel plats.

I första filmen bekämpade han terrorister i en Los Angeles-skyskrapa, i den andra legosoldater på Washingtons flygplats. Men då var han en motvillig hjälte, medveten om riskerna.

Här har han förvandlats till en dumdristig Schwarzenegger-typ, en stålman som tål hur mycket stryk som helst.

Jeremy Irons spelar över å det grövsta som en terrorist som hotar att bomba New York sönder och samman och Samuel L Jackson gör en tam parodi på sin "Pulp fiction"-roll, som en butiksägare i Harlem, som av en slump blir partner med McClane.

Inledningen är fräck, med en vansinnesfärd genom Central Park och längs New Yorks gator, som slutar i tunnelbanan. Och visst är filmen full av skickligt filmade

actionscener. Men överdrifterna och de logiska luckorna (hur hamnar alla plötsligt i Kanada mot slutet?) gör att det aldrig blir spännande. (Die hard with a vengeance, 1995)

ZTV 21.00

The big Lebowski

Bröderna Coens film är både en hyllning till och parodi på film noir-deckare.

Jeff Bridges spelar en slarver som av misstag blir indragen i en kidnappningshärva. Lövtunn intrig, men fantasi, humor och en mycket bra ensemble, med bland andra John Goodman och Steve Buscemi. (1998)

TV 1000 20.00

Mitt liv som hembiträde

En frän satir om skillnaderna mellan fattiga och rika i dagens Brasilien. Bygger på en populär pjäs och handlar om fem kvinnor som jobbar som hembiträden, deras liv och drömmar. Med okända - men väldigt bra - skådisar. (Domésticas, 2001)

Canal+ Gul 18.05