En främmande fågel

TV
Foto: BBC
Stephen Fry porträtterar Oscar Wilde i regissören Brian Gilberts känsliga och välgjorda film.

Wilde

Mycket välgjord biografi om den omstridde författaren Oscar Wilde (1854-1900).

Stephen Fry är inte bara porträttlik, han ger både kvickhet och vemod åt rollen.

Vi möter honom först som hastigast på en föreläsningsturné i USA, där den spirituelle författaren framstår som en främmande fågel.

Han är mer hemma i de finas salonger i London.

Han är perfekt att gifta bort för adliga bekanta och snart har han hittat sin hustru Constance ( Jennifer Ehle från tv-serien "Stolthet och fördom").

Men passionen tänds först när han träffar "Bosie", lord Alfred Douglas ( Jude Law).

Oscar Wilde börjar allt mer umgås med dem som i hemlighet är homosexuella och snart sprids ryktena om att de två männen har ett förhållande. Lordens far ( Tom Wilkinson) tar strid med Oscar Wilde, som i sin tur stämmer lorden för ärekränkning.

Rättegången blir författarens fall.

Samtidigt går hans senaste pjäser - "En idealisk äkta man" och "Mister Ernest" - för fulla hus i Londons teatersalonger. Men när han döms till fängelse för homosexuella aktiviteter läggs pjäserna snabbt ned. De sista åren av sitt liv tillbringade Oscar Wilde i landsflykt i Frankrike. (1997)

SVT 1 21.00

Rocky horror picture show

Underhållande skräckfilmsparodi och musikal med kultrykte, med en då okänd Susan Sarandon i en tidig roll, och Tim Curry som galen transvestit.

Under många år efter premiären visades filmen på speciella midnattsföreställningar i USA, då publiken klädde ut sig till rollfigurerna och skrek ut replikerna. (1975)

TV 4 0.15

Ung rebell

En av tidernas största (och första) kultfilmer, en stark skildring av ungdomar på glid. Det är också den film som de flesta förknippar med James Dean, även om han Oscarsnominerades för helt andra roller. (Rebel without a cause, 1955)

Canal+ 21.40

Det ringer, det ringer

Sista filmen för Judy Holliday (1921-1965). Hon hade spelat rollen även i Broadwaymusikalen, en underhållande historia om en växeltelefonist som blir kär i en man hon endast känner som en röst i luren. (Bells are ringing, 1960)

TCM 17.25