Filmtips 30 maj

Terminator 2

TV

Den 29 augusti 1997 smällde bomben och människans krig mot robotar och datorer började. Påstås det i den här filmen, som gjordes när 1997 tillhörde en spännande framtid.

Så blev det ju inte.

Men ”Terminator 2” är fortfarande en välgjord actionfilm med banbrytande effekter, högt tempo och intressant intrig.

Två robotar kommer från framtiden för att hitta tonårspojken som ska växa upp till männi-skornas rebelledare. Den ene ska döda honom, den andre rädda hans liv.

Regissör är James Cameron. Han har också gjort en femton minuter lång uppföljare till den här filmen, ”Terminator 3D”, som visas enbart som attraktion på nöjesfältet Universal i Orlando.

Såväl Arnold Schwarzenegger som Edward Furlong och Linda Hamilton är också med i ”Terminator 3D”. Den utspelas kring fabriken som skapar robotarna som startar krig mot mänskligheten.

Det gäller än en gång att förstöra företaget,

innan det är för sent.

I sommar får vi åter se Schwarzenegger som robot i ”Terminator 3”. (Terminator 2: Judgement day, 1991)

SVT 1

21.00

Mångalen

Cher i sin bästa filmroll. En kärlekshistoria i Brooklyns italienska kvarter där hon är förlovad med modersbundne Danny Aiello. Men så kommer hans lillebror, bagaren Nicolas Cage, in i hennes liv. Passion där det förut fanns försiktiga resonemang. Chers mamma spelas av utmärkta Olympia Dukakis. De fick båda Oscar. Men det är filmen som helhet som imponerar. (Moonstruck, 1987)

TV 3

4.00

Bridget Jones dagbok

Mycket underhållande romantisk komedi efter Helen Fieldings bästsäljande roman om en singeltjej i London. Renée Zellweger är utmärkt i huvudrollen, Hugh Grant och Colin Firth kul som hennes olikartade herrbekanta. (”Bridget Jones’

diary”, 2001)

Canal+

21.45

Wild things

Thriller vid snobbskola. Neve Campbell och Denise Richards är elever, Matt Dillon lärare, Kevin Bacon polis och Bill Murray sjaskig advokat. Anklagelser om sexuella trakasserier sätter i gång intrigen. (1998)

ZTV

21.55

Menace II society

Bröderna Allen och Albert Hughes har gjort den här våldsamma skildringen av gängkrigens Watts i Los Angeles. Känns realistisk, Samuel L Jackson i biroll. Sedan gjorde de ”Dead presidents” och ”From hell”. (1993)

TV 4

23.20

Bandits

Bruce Willis och Billy Bob Thornton som omaka bankrånare med Cate Blanchett som gisslan. Tveksam action- komedi som anstränger sig att vara dråplig, men mest blir ”jaså”.

Det är ett omaka par brottslingar och i inledningen ser vi dem rymma tillsammans från ett fängelse. Willis är den kaxige och burduse, Thornton den neurotiske med en mängd fobier och egenheter. En del är skådespelarens egna.

De börjar råna banker genom att ta en anställd som gisslan kvällen före och sedan gå med personen till banken på morgonen. Det ger dem medienamnet ”övernattningsbanditerna”.

Cate Blanchett spelar en hemmafru som är uttråkad av sitt liv och sitt äktenskap. Hon blir banditernas fånge, men gradvis blir både hon och de förtjusta i varandra.

Regisserad av Barry Levinson som gjort många bra filmer, men då och då sådana här mer likgiltiga historier. (2001)

TV 3

21.00

Vem blir nästa offer, Marlowe?

Hygglig Raymond Chandler-filmatisering med James Garner som den slitne deckaren Philip Marlowe . En kvinna söker upp Marlowe och ber honom leta rätt på hennes försvunne bror. (Marlowe, 1969)

TCM

22.45

Tyst vittne

Häftigt gjord lågbudgetthriller om en kvinna (Marina Sudina) som jobbar med specialeffekter. Hon är dövstum och när hon blir inlåst i studion blir hon vittne till hemska saker. Med Fay Ripley och Evan Richards. (Mute witness, 1994)

TV 3

23.25