Filmtips 31 maj

Shine

TV

Så märkligt upplyftande.

Ett drama om föräldrakrav och psykiskt sammanbrott, om musiken som förlösare och besatthet. Ändå denna livsglädje och lyster.

”Shine ” är den verkliga historien om begåvade pianisten David Helfgott från Australien, född i Melbourne 1947. Han fick ett sammanbrott efter en Rachmaninov-konsert 1970 och filmen följer vägen dit, faderns press på honom under ungdomsåren. Och vägen tillbaka, när han hittades i en pianobar 1984.

Det är en fantastisk historia, och Scott Hicks har också lyckats göra en fantastisk film. Den tar oss med in i en snål och karg känslovärld i det fattiga barndomshemmet, där fadern, en judisk överlevande från koncentrationslägren, styr med sträng disciplin. Fadern spelas mycket bra av tysken Armin Mueller-Stahl. Men så är det rakt igenom en välspelad film. Både Noah Taylor som den unge David och Geoffrey Rush som den vuxne huvudpersonen är utmärkta, i biroller finns veteraner som Lynn Redgrave och John Gielgud.

Musikens makt. Ur det allra vackraste kommer grymhet och förstörelse. ” Shine ” har en alldeles egen lyster. (1996)

SVT 2

21.15

Kungen och jag

Rodgers och Hammerstein har skrivit många bättre sånger än de i den här musikalen, som dessutom är rätt lång. Men Yul Brynner och Deborah Kerr är bra i titelrollerna, där guvernanten åker till Siam/Thailand för att undervisa.

Historien filmades häromåret med Jodie Foster och Chow Yun-fat och gjordes också som animerad. (The King and I, 1956)

TV 4

23.35

I sista minuten

Cary Grant dras in i en mystisk härva i en av Hitchcocks bästa filmer. Med final bland presidenthuvuden. Eva Marie Saint är kvinnan, James Mason en farlig man och Martin Landau en ung torped. Regissören Alfred Hitchcock själv skymtar förbi som vanligt, han hinner inte med en buss. (North by northwest, 1959)

TCM

21.10

True lies

Påkostad action med otroliga scener när Arnold Schwarzenegger spelar agent som döljer sitt riktiga jobb för frun. Och det är en rolig kulturkrock att frun tycker att han är en tråkig datorförsäljare. Ett par grymma scener med henne dock. (1994)

Kanal 5

21.00

Sanningen

om katter och hundar

Uppiggande romantisk komedi. Hjältinnan heter Abby (Janeane Garofalo), är radiopratare och rådgivande veterinär åt djurägare med problem. En av dem hon hjälper, Brian (Ben Chaplin) fängslas av hennes röst – lugn, smart, rolig.

Men Abby känner sig ful och oansenlig. I stället knuffar hon fram grannen Noelle (Uma Thurman) när det är dags för möte med Brian. Och förväxlingen är i gång.

Lite som Cyrano de Bergerac, javisst. Men det finns mer än förväxlingen att roas och gripas av i ” Sanningen om katter och hundar ”. Abby tror att hon behöver vara vackrare, Noelle lider av att inte vara tillräckligt bildad och kvick. Ben är en velig man mitt emellan. Filmen, och vi, har sympati för dem alla. Här sägs fyndiga saker om skönhetskultens förbannelse. En varm komedi, filmad i ett ljus som får Santa Monica och hela världen att se snäll ut.

Regissören Michael Lehmann debuterade med fräcka ”Häxor, läxor och dödliga lektioner”, men kördes sedan över av Bruce Willis på katastrofala ”Höken är lös”. ”Airheads” var en rolig revansch om ett uselt rockband som ockuperar en radiostation, och det här är lika underhållande som debuten.

Bäst är Janeane Garofalo, som vi känner igen från ”Saturday night live” och bitchiga biroller. Naturligtvis är hon inte ful, och Uma Thurman ingen knockout, men det hör till sagan. (The Truth about cats and dogs, 1996)

TV 4

21.30

Flamingo rising

Välgjort tv-drama med William Hurt. Han spelar ägaren till en begravningsbyrå som blir rasande när en familj (Brian Benben, Elizabeth McGovern) öppnar en drive in-biograf tvärs över gatan. (2000)

TV 3

12.45

A Murder of crows

Hyfsad thriller med Cuba Gooding Jr som före detta advokat som ska ta revansch som författare, men i stället blir misstänkt för mord. Tom Berenger är bra som en sliten detektiv. (1999)

SVT 1

23.15

Das Boot

Först visad som tv-serie, sedan nedklippt till tät biofilm. Följer en tysk ubåt under andra världskriget och fångar skickligt känslan av att vara fast i ett väldigt litet utrymme medan fienden anfaller. (1981)

TV 3

22.45