Filmtips 1 juni

Drop dead gorgeous

TV

Svart humor i mycket elak satir kring skönhetstävling i Minnesota. Låtsasdokumentär visar intrigerna. Kirstie Alley och Ellen Barkin är mammor, Kirsten Dunst och Denise Richards tävlar. Lutfisk dyker upp i de här svenskbygderna.

Det handlar om mammor som vill att döttrarna tar över deras ungdomsdrömmar.

I andra viktiga roller syns Brittany Murphy och Allison Janney, som vi känner igen som pressekreteraren i ”Vita huset”.

Lona Williams som skrev manus har själv erfarenhet av skönhetstävlingar, så de här ruttna intrigerna är kanske inte så påhittade som man skulle önska.

En hel del äckliga och brutala scener blir det innan tävlandet är över.

Sådana här låtsasdokumentärer är en underhållande genre när det görs rätt. Andra bra påhittade dokumentärer är ”Torsk på Tallinn”, ”This is Spinal Tap”, ”Best in show” och ”The Office”. (1999)

TV 3

21.00

Familjen Flinta

Småfnissig, ”otecknad” version av stenåldersfamiljen med John Goodman som porträttlik Flinta. Ingen historia att bry sig om, men den har smårolig dekor och hyfsade skämt. Halle Berry är vampig. (The Flintstones, 1994)

ZTV

20.00

Vampyrernas natt

Vi hade väldigt roligt åt Roman Polanskis parodi på vampyrfilmer när den kom. Kvinnlig huvudroll har Sharon Tate, som mördades av Charles Manson och hans grupp 1969. Hon var då gift med Polanski och gravid. (The Fearless vampire killers, 1967)

TCM

22.50

Shanghai noon

Actionkomedi i Vilda Västern när Hongkongstjärnan Jackie Chan hamnar i cowboykläder. Lucy Liu spelar den kidnappade prinsessa som han ska rädda och Owen Wilson en cowboy som blir hans vän.

Jason Connery, som spelar Calvin Andrews, är son till Sean Connery.

Owen Wilson är uppfylld av sin egen betydelse, men det är hans mer blygsamme kinesiske partner som är den riktige hjälten. Men Wilson är precis den sortens sparring som Jackie Chan behöver.

De återförenades i bioaktuella ”Shanghai knights”, där de utför sina sevärda slagsmålsscener i London 1887.

Jackie Chan är en duktig komiker vars slagsmål verkar inspirerade av stumfilmens slapstickkungar.

Det går oftast ut på att han ska försvara sig, och i sina filmer använder han många olika hjälpmedel på ett fantasifullt vis.

Det blir mer som dansnummer än misshandel.

Jackie Chan är född 1954 och började som stuntman i filmbranschen i Hongkong.

Redan som barn var han med på film, och han har snart hunnit med 100 filmer. (2000)

TV 4

21.00

My Louisiana sky

Sevärd film om en begåvad tonårsflicka (Kelsey Keel) i 1950-talets USA och hennes liv i småstaden med en utvecklingsstörd mamma. Om mormor och den mer inspirerande mostern (Juliette Lewsi) som kommer på besök. (2001)

TV 3

12.45

Tills pappa skiljer oss åt

Komikern John Laroquette spelar en överbeskyddande pappa som vill sin dotters bästa. Och lägger sig bland annat i vem hon är ihop med och inte. Men till slut lär han sig att man måste släppa taget någon gång. (Till Dad do us part, 2001)

TV 3

9.55

Min mans hemliga dubbelliv

Alltid sevärda Christine Lahti spelar hustru till en pilot som rapporteras död efter en olycka. Hon har ljusa minnen av deras familjeliv, men lär sig en massa hemligheter och spåren för till brittiska öarna. Tv-film gjord i Kanada. (The Pilot’s wife, 2001)

Kanal 5

21.00

En sång för Martin

Passion mellan kompositören (Sven Wollter) och försteviolinisten (Viveka Seldahl). När han får alzheimer prövas förhållandet. Bille Augusts film bygger på Ulla Isakssons själv-biografiska roman. (2001)

Canal+ Gul

21.00