Filmtips 2 juni

Lusten till ett liv

TV

Luleå 1975. Ett proggband med killar och tjejer. En stad med löften och drömmar; det stora stålverket ska byggas, massvis med jobb, massvis med pengar till området. Folk bygger hus, folk tror på framtiden.

Men i rockbandet är det slitningar mellan olika ideal. Och Stålverk 80 förblir en dröm.

Mycket i ”Lusten till ett liv” bygger på verklighet. I filmen heter bandet Verket, på 1970-talet fanns Norrbottens Järn, Rekyl och Anton Swedbergs swänggäng i Luleå och det är deras sånger som spelas. Som Dan Bergmans ”Stilla dagar i Luleå ”och ”En förlorad generation”, Ted Ströms ”Jag och du”.

Och historien om stålverket som plötsligt inte skulle byggas är också sann.

Christer Engberg har gjort en sevärd film som väver ihop privat med politik, samhälle med sånger. I centrum står Affe, en strulig musiker. Han är älskad av kvinnor i olika åldrar, han är den duktige musikern som vill vara stjärna och tycker de andra (=tjejerna) är dåliga.

Filmens brist är att det är svårt att förstå Affes dragningskraft. När han sjunger är han inte riktigt det musikaliska geni som handlingen gör honom till, och även kvinnorna

i hans liv har större tålamod än biopubliken. Affe är en av världshistoriens alla struliga konstnärer, skitstövlar privat men stora i sin konst. Här blir det mest den irriterande strulputten man får se. (1999)

SVT 1

13.50

Panik i gangstervärlden

Klassisk gangsterfilm om två lekkamrater som när de blir vuxna hamnar på var sin sida av lagen. Med James Cagney, Humphrey Bogart och Pat O’Brien. Månsidige Michael Curtiz regisserade. (Angels with dirty faces, 1938)

TCM

21.00

Dave

Kevin Kline är väldigt lik amerikanske presidenten. Han hyrs in för att vara dubbelgångare en kväll, men något går fel och vikariatet förlängs. Kopian Dave är en trevlig och god människa – den riktige presidenten är ohederlig och bufflig vars hustru, Sigourney Weaver, slutat älska honom. (1993)

Canal+

22.10

Best in show

Underbart rolig komedi av Christopher Guest, i samma anda som två andra låtsasdokumentärer med/av honom, ”This is Spinal tap” och ”Waiting for Guffman”.

I färska ”A Mighty wind” ger sig samma gäng på folkmusiken.

Här handlar det om en stor hundutställning dit hundvänner från hela USA kommer resande. Vi möter de olika hundarna, och deras märkliga ägare, först på hemmaplan och sedan på väg till tävlingen.

Christopher Guest spelar själv blodhundsägaren Harlan Pepper, och Eugene Levy (American pie) som är medförfattare tävlar tillsammans med Catherine O’Hara (Ensam hemma) som de ofta jobbar med.

En stillsam humor och en satir som hela tiden ligger förrädiskt nära en riktig dokumentär. Mycket underhållande, men fick inte biopremiär i Sverige. (2000)

Canal+ Gul

21.00

Öga för mord

Den första av en serie tv-filmer med Clive Owen som polis och Claire Skinner som hans partner. Här inleds det med ett mord på en 17-årig pojke. Owen ser illa, hon hjälper honom. Även med Stuart Wilson och Phoebe Nicholls. (Second sight, 1999)

Viasat action

22.00

Enemy of the state

Spännande, fartfylld paranoiathriller med Will Smith som en advokat dras in i ett politiskt mord i Washington. Tony Scotts thriller lyckas kritisera den högteknologiska utveckling som den själv består av. Med Gene Hackman, Jon Voight och Regina King. (1998)

ZTV

21.00

Sista utvägen

Spänning med Andy Garcia som polis och Michael Keaton som psykopat. Brottslingen är den ende vars benmärg kan rädda polisens cancersjuke son. Allt går inte enligt planerna. (Desperate measures, 1998)

TV 1000

20.00

ARTIKELN HANDLAR OM