Filmtips 3 juni

Anna Lans

TV

Melodram om den vackra flickan från landet, som råkar illa ut i storstaden Stockholm. Flickan heter Anna Lans (Viveca Lindfors, 1920– 1995) och har sådan utstrålning att alla karlar hon möter blir alldeles till sig i byxorna.

Sjömän, rikemanssöner, direktörer... alla faller de i filmen för Anna som dock ständigt möts av olika motgångar. När filmen börjar och slutar (den berättas som en enda lång tillbakablick) är hon soldat hos Frälsningsarmén.

Filmen är ganska spekulativ och förutsägbar, men fungerar ändå hyfsat, tack vare Viveca Lindfors.

Bland skådespelarna finns också Arnold Sjö-strand, Curt Masreliez. Emmy Albiin, Gudrun Brost, Åke Grönberg och Harriet Bosse, som är friherrinnan Löwenfeldt. Hjördis Pettersson och Stig Olin skymtar också i mindre roller.

Manusförfattare var Adolf Schütz (1895– 1974) och Paul Baudisch (1899–1977). De skrev mycket åt Nils Poppe. (1943)

SVT 1

14.05

Spanarna

Poliser får i uppdrag att övervaka en kvinna vars förra pojkvän är en efterlyst mördare. Innan han dyker upp, hinner dock en av poliserna (Richard Dreyfuss) bli förälskad i kvinnan, och när mördaren dyker upp är det dags för konfrontation. Fartfylld actionkomedi med ett underhållande radarpar. (Stakeout, 1987)

TV 3

22.55

The Game

Multimiljonären Michael Douglas får en upplevelse i present av sin bror Sean Penn. Men plötsligt är inget vad han tror. Leken byts mot riktig skräck, en otäck jakt i San Francisco. Av regissören David Fincher som också gjorde ”Se7en” och ”Fight club”. (1997)

TV 1000

22.00

Shanghai-triaden

Om gangsterkrig i Kina på 1930-talet. Zhang Yimou (Den röda lyktan) har regisserat, Gong Li spelar älskarinna åt en mäktig man och en ung pojke blir hennes uppassare. (Yao a yao yao dao waipo qiao, 1995)

Canal+

18.15

The Song remains the same

Jag såg Led Zeppelin på turnén 1973, men det här från Madison Square Garden lyckas inte återskapa den konsertupplevelsen. Och drömscenerna som inte är på scen tilltalar nog bara de mest fanatiska fansen.

Annars är det här från bandets bästa period.

De bildades 1968 som en sorts ersättning för Yardbirds, där Jimmy Page tidigare var gitarrist. Efter att ha turnerat i Skandinavien som New Yardbirds blev de Led Zeppelin och släppte debutskivan 1969. Med andra plattan och ”Whole lotta love” fick de ett rejält genombrott, och med den fjärde 1971 blev de giganter, inte minst tack vare långa ”Stairway to heaven”.

En gitarrslinga som alla rock-amatörer sedan dess glatt övat in, vilket lett till att flera musikaffärer förbjuder att den spelas där.

Trummisen John Bonham dog 1980 efter många års alkoholmissbruk. De andra tre har spelat ihop några gånger sedan dess, bl a i samband med Live Aid 1985.

Just nu är de aktuella med nytt material på dvd och återutgivning av alla gamla skivor. (1976)

SVT 2

22.30

ARTIKELN HANDLAR OM