Filmtips 4 juni

Land girls

TV

Engelsk kärlekshistoria om tre unga storstadskvinnor som hjälper till på engelska landsbygden.

Om vänskap och passion. Med Catherine McCormack (Braveheart), Anna Friel (En midsommarnattsdröm) och Rachel Weisz (Mumien, Om en pojke).

De tre har vi sett i många andra filmer.

Kvinnorna har oilka bakgrund och olika erfarenhet, eller brist på erfarenhet.

Utspelas under andra världskriget och känns lite som en beredskapsfilm. ”Land girls” har lite av den klämkäcka, uppfostrande och nationalistiska anda som fanns i svenska filmer från den tiden. Och för att det handlar om några av de unga brittiska kvinnor som ryckte in som bonddrängar när männen skickades ut som soldater.

Här finns också kärleksdrama, för på gården där alltihop utspelas finns en ung och stilig son (Steven Mackintosh). När kvinnorna som mjölkar kor och plöjer åkrar med lika glatt humör spelas av tre påfallande vackra kvinnor dröjer det inte länge förrän han har förvandlats till en mycket pilsk, ung och stilig son. I en biroll syns också Paul Bettany som är med i ”A Beautiful mind” och kommande ”Dogville”.

Hyggligt sevärd, även om handlingen är väldigt förutsägbar och det som fastnar på näthinnan främst är de vackra bilderna. Av naturen och av tre snygga skådisar i vad som ser ut som väldigt dyra arbetskläder.

(1998)

SVT 1

21.00

En man steg av tåget

Spencer Tracy är främlingen som stiger av tåget i en amerikansk småstadshåla och sedan nystar upp en mordhistoria där alla inblandade tycks veta mer än de säger. Skickligt regisserad thriller av John Sturges. Tracys ska överlämna en medalj till en japansk-amerikansk soldat. (Bad day at Black rock, 1955)

TCM

21.00

Across the tracks

Uppgörelse på löparbanan mellan Brad Pitt och Rick Schroder. De spelar bröder som inte liknar varandra och tar ut motsättningarna inom idrotten. För tonåringar. (1991)

TV 1000

16.00

Dead presidents

Bröderna Hughes har regisserat om svarta män i skuggan av Vietnamkriget. Larenz Tate spelar en ung man som vi först får följa i tonårens Bronx. Istället för att studera blir han soldat. (1995)

TV 1000 Cinema

23.00

Pianot

Holly Hunter är mycket bra som kvinna från Skottland på 1800-talet. Hon blir bortgift med Sam Neill på Nya Zeeland och tar med sitt piano och sin dotter.

Nye maken är trevlig men trist. Passion uppstår istället mellan henne och grannen Harvey Keitel.

Hunters rollfigur pratar

inte, men ibland berättar hon sina tankar för oss i berättarröst.

Annars är dottern hennes röst. Och pianot, fast det hamnar inne hos grannen. Han vill ha lektioner, och han vill ha Hunter.

Anna Paquin, som spelar dottern, har fortsatt filma, senast som Roque i ”X-men”.

Gjord av Jane Campion, själv född på Nya Zeeland.

En skicklig och originell regissör som har ”Holy smoke”, ”Porträtt av en dam” och ”Sweetie” bakom sig.

”Pianot ” vann tre Oscar, åt Holly Hunter , Anna Paquin och Jane Campions manus. Den var nominerad för ytterligare fem. (The Piano, 1992)

TV 4

0.15

Skräcknatten

Underhållande blandning av skräck och humor. William Ragsdale spelar tonåringen som misstänker att familjens nya granne egentligen är en – vampyr! Bra effekter och ganska kul när han försöker avslöja sanningen. (Fright night, 1985)

TV 3

22.40

The Way of the gun

Brutalt blodbad av manusförfattaren till ”De misstänkta”. Småbrottslingarna Benicio Del Toro och Ryan Phillippe kidnappar höggravida Juliette Lewis som är surrogatmamma åt en maffiahöjdare. Regisserad av Chris-topher McQuarrie. (2000)

Canal+

0.50

Förrådd

Spionspänning som utspelas under andra världskriget. Kan Clark Gable (1901–1960) lita på motståndskämpen Lana Turner (1920–1995) i Holland eller går hon nazisternas ärenden? (Betrayed, 1954)

TCM

19.10