Prins på jakt efter drömkvinnan

TV
Foto: PARAMOUNT PICTURES
Shari Headly spelar kvinnan som blir förälskad i drömprisen, spelad av Eddie Murphy

En prins i New York

Mannen av börd och kvinnan av folket.

Eddie Murphy spelar en prins från Afrika som reser till USA med sin vän och betjänt, Arsenio Hall. Han vill nämligen inte gifta sig med flickan som pappa kungen valt, utan med en kvinna som älskar honom för den han är. Inte för hans pengar. Och var hittar man en drottning om inte i Queens, New York?

Handlingen är som en 1930-talsfilm, och det är många av skämten också.

Murphy har en självbelåtet flåsig stil som stör den här komedin.

Filmen engagerade länge domstolarna. Kåsören och författaren Art Buchwald stämde filmbolaget för att de snott hans historia och fick rätt i domstolen.

Filmen blev en stor framgång, främst i USA, men bolaget hävdade att den inte gav någon vinst - alltså fick inte Buchwald några pengar. (Coming to America, 1988)

Kanal 5 21.00

Rob Roy

Realistisk och bitvis brutal skildring av hur Liam Neesons hjälte från Skottland står upp mot engelsmännen. Tortyr och våldtäkt - absolut ingen barnfilm.

Jessica Lange är bra som hans älskade, Tim Roth är den vidrigaste engelsmannen.

Bygger delvis på verkliga händelser. Utspelas 1713 när Rob Roy MacGregor, en klanledare i högländerna, kommer till den engelske adelsmannen för ett lån. Men pengarna försvinner på vägen och det blir bråk. Alltid sevärde Brian Cox har en viktig biroll.

Det handlar mycket om taktik och politik, men människorna står i centrum.

Känns som en brittisk västern, ett välgjort drama av Michael Caton-Jones. Kom ungefär samtidigt som en annan frihetskamp i Skottland, "Braveheart", och liksom den har " Rob Roy " sina brutala scener.

Liam Neeson är irländare som började med mindre roller i inledningen av 1980-talet och det dröjde innan han fick huvudroller. Men senare fick han titelrollerna i såväl "Schindlers list" som "Michael Collins". Och han spelade den yngre Obi-Wan Kenobi i "Star wars episod 1: Det mörka hotet". (1995)

TV 3 23.00

Italienska för nybörjare

Rolig och gripande dansk romantisk komedi som börjar med trubbel och slutar med ett stort dejligt leende. Följer några olika människor och deras kärleksbekymmer. Kring en språkkurs träffas några av dem. (Italiensk for begyndere, 2000)

Canal+ 18.10

En värsting till syster

Enkel och rak komedi som blev en överraskande stor succé. Whoopi Goldberg spelar en sångerska i spelstaden Reno som råkar bli vittne till skumma gangsterhanteringar. Hon måste fly undan sin förre älskare Harvey Keitel , och gömmer sig i ett nunnekloster.

Där blir det förstås kulturkrock mellan den svärande festglada nattklubbsartisten och de präktiga nunnorna. Men som ny ledare för kören gör hon underverk. (Sister act, 1992)

Z TV 21.00