Filmtips 6 juni

TV
Foto: bbc
Thriller om fotbollshuliganer och våldets förförande kraft av filmaren och regissören Philip Davis.

Austin Powers – hemlig internationell agent

James Bond har ofta varit snubblande nära att parodiera sig själv. Finns det mer att skoja om där?

Jodå, Mike Myers tar sig an 1960-talets superagent med gott humör. Austin Powers driver med Bond, men också med hela den

tidens swinging London-bild av fri sex, blommiga kläder och förment frigjorda floskler.

Det är jättekul. En stund.

Men inte håller det riktigt för en långfilm. Som sketch är det genialt, som halvtimmeskomedi mycket underhållande, men när det gått en timme börjar leendet stelna.

För handlingen är naturligtvis inget att bry sig om. Myers spelar både Austin Powers och hans evige motståndare Dr Evil. Båda är lika föråldrade, som när skurken ska begära lösensumma och tar i för lite.

Elizabeth Hurley är rolig som agentens kvinnliga medhjälpare. En 1990-talskvinna som ser på 1960-talstönten med lätt äcklad blick.

Det har kommit två uppföljare. (Austin Powers: International man of mystery, 1997)

SVT 1

21.00

Spelets regler

John Travolta spelar en Clinton-liknande presidentkandidat och Emma Thompson hans hustru i den här kampanjkomedin, där anklagelser om otrohet sätter i gång smutskastning. Kathy Bates är också mycket bra, som rådgivare, liksom Billy Bob Thornton. (Primary colors, 1998)

TV 1000

21.40

En sång för Martin

Passion när framgångsrike kompositören och dirigenten Martin (Sven Wollter) möter försteviolinisten Barbara (Viveka Seldahl). Båda bryter upp från äktenskap med vuxna barn. När han får alzheimer prövas förhållandet. Bille Augusts film bygger på Ulla Isakssons självbiografiska

roman. (2001)

Canal+

18.05

Virtual sexuality

”Virtual sexuality” är en engelsk film om sex och könsroller. Inte Hollywoodstel. Ändå följer den naturligtvis kärleksfilmens spelregler. Snälla har glasögon och får inte träffa det andra könet.

I centrum står Justine (Laura fraser), en trevlig 17-årig tjej som vill bli av med oskulden så fort hon träffar den rätte. (1999)

ZTV

21.55

Rusar i hans famn

Sorg i Sverige. Mannen dör och hustrun minns dagar som gått. Kärleken och grälen, vardagens småsaker och de stora livsvalen. Gunilla Nyroos fångar magnifikt saknaden och ilskan hos änkan som plötsligt står alldeles ensam.

Filmen bygger på Yvonne Grönings självbiografiska bok, och det finns en genuin smärta i Lennart Hjulströms film. Men hans poesi bär inte hela

vägen.

Eller sättet att i återblickar låta skådespelarna behålla sina vuxna jag; det vill säga Gunilla Nyroos ser likadan ut oavsett om hon är barn, nygift eller medelålders. Brynolfsson får dock 1970-talsperuk. (1996)

SVT 1

23.25

Better than sex

Vuxen komedi kring sex och kärlek och sex. David Wenham och Susie Porter möts och har sex en natt. Men de gillar varandra så mycket att de fortsätter älska dag två och tre. Kan det vara kärlek? Intimt prat och funderande kring samlagsställningar och orgasmer. (2000)

Canal+

14.55

The Score

Robert De Niro spelar en kriminell veteran som övertalas av hälaren Marlon Brando att göra en sista kupp i Montreal. Men ensamvargen måste jobba med unge hetsporren Edward Norton. Välspelad och bitvis spännande, men skådisarna är bättre än manuset. (2001)

Canal+ Gul

17.20