Fängslande drama

I D

TV

Starkt brittiskt drama om poliser som jobbar anonymt och låtsas vara fotbollssupportrar för att infiltrera huliganer. En av dem påverkas av omgivningen och börjar ändra personlighet.

Han får problem med att välja lojalitet. Det visar styrkan hos grupptryck och slutna världar, och en av filmens poänger är väl att också de tätt sammanknuta poliserna har sin lojalitet.

Men det ger också en fängslande inblick i huliganvärlden.

Reece Dinsdale som spelar John har mest arbetat inom brittisk tv. Som Martin ser vi Sean Pertwee med många filmroller bakom sig.

Regissören Philip Davis har också gjort många filmer som skådespelare. Han blev känd via ”Quadrophenia” efter The Whos popopera och var också med i ”Pink Floyd The Wall”. På senare år har det mest blivit mindre roller, men han har fortsatt regissera efter ”I D”.

Filmen gjordes för brittisk tv, men bedömdes som så bra att den fick biodistribution först. ”I D” ingår i SVT:s temakväll ”Laganda”. (1995)

SVT 2 22.40

Sagan om ringen – härskarringen

Peter Jackson har lyckats väl med att göra film av Tolkiens roman med hjälp av bra skådespelare och fantastiska landskap. I första delen upptäcker hoben Frodo att en ring har stark makt och en resa inleds. Han möter alver, orcher och andra märkliga varelser.

(The Lord of the rings: The Fellowship of the ring, 2001)

Canal+ 17.05

Svensexan

Titeln säger allt. Några kul scener, så småningom blir filmen bara gubbsjuk och smaklös. Mest för dem som vill se Tom Hanks i en av hans första stora roller.

Han spelar Rick som ska gifta sig med Debby (Tawny Kitaen), men varken hennes rika familj eller hennes ex-pojkvän tycker att han är värdig henne. Så de gör allt för att stopppa bröllopet, och det blir en massa missöden, pinsamheter och skandaler på svensexan. Och Chippendales.

Tawny Kitaen har mest gjort tv-serier, som ”Santa Barbara” och ”Hercules”. Hon var gift med rocksångaren David Coverdale.

Den här kom efter Tom Hanks genombrottskomedi ”Splash”, men den här floppen följdes av en rad missar. Men i början av 1990-talet tog hans karriär fart (Bachelor party, 1984)

TV 4 22.15

Best in show

Underhållande låtsasdokumentär om hundutställningar av Christopher Guest (Spinal tap). Följer ett antal olikartade tävlande hundar med excentriska ägare, alla på väg till den stora tävlingen i Philadelphia. Mycket kan gå fel. (2000)

Canal+ Gul 19.30

ARTIKELN HANDLAR OM