Filmtips 8 juni

Boys don’t cry

TV

Den verkliga historien om Teena Brandon som föddes som flicka men kände sig som man. Klädd i killkläder blev Brandon först vän med unga människor i liten Nebraska-stad. Men det tog en våldsam vändning.

Mycket bra skådespel av främst Hilary Swank som Brandon. Hon fick en Oscar för rollen.

Chloë Sevigny är också mycket bra som flickvännen.

Skickligt berättat av begåvade debutregissören Kimberly Peirce.

Dels är hennes film stundtals så vacker, hon har gjort bildpoesi av den eländiga white trash-miljön.

Dels är hon frikostig med utrymmet för människorna kring Brandon – flickvännen, hennes mamma (Jeanetta Arnette) och vänner, främst en ensamstående mamma (Alicia Goranson) och två före detta kåkfarare (Peter Saarsgard, Brendan Sexton III).

Därför sugs man effektivt in i berättelsen, det är nästan så att man känner att man är på plats i Falls City som en osynlig iakttagare till Brandons försök att inte bli ertappad med sina lögner.

En sorgsen countrylåt fungerar som ett slags ledmotiv i filmen, framförd både i karaoke-version av skådisarna och under eftertexterna av Cardigans-Nina.

Ett starkt och omskakande drama som är svårt att skaka av sig efteråt. (1999)

TV 4

21.00

Chopper

Omskakande sann historia om våldsam man i Australien. Eric Bana i titelrollen har huvudrollen i sommarens ”Hulken”. Här möter vi honom i fängelse på 1970-talet där han hackar ihjäl en medfånge. Chopper är en välformulerad man som plötsligt blir en brutal psykopat, av svartsjuka eller ilska. Sedan blir han bästsäljande författare genom att skildra sitt liv. Bisarr historia. (2000)

TV 1000 Cinema

21.00

Ung rebell

Här var det fortfarande utmanande med tonåringar som ville hitta ett eget liv. Rockmusiken var nyfödd, tonårskulturen knappt påtänkt. I dag tycker vi att James Dean är en rätt snäll kille som hamnar i trubbel. Dennis Hopper har en biroll och Natalie Wood spelar flickan. James Dean körde ihjäl sig 1955. (Rebel without a cause, 1955)

Canal+

17.15

Royal Flash

Fäktning med humor och äventyrskänsla, typ de tre musketörernas. Britt Ekland står för det svenska inslaget och är brud till hjälten Malcolm MacDowell. Oliver Reed spelar preussaren Bismarck och Alan Bates fäktar med McDowell. Regisserad av Richard Lester, som också gjorde” De tre musketörerna”och ”De fyra musktörerna”. (1975)

TV 4

12.25

Three to tango

Matthew Perry är duktig på att strö omkring cyniska kul repliker som Chandler i ”Vänner” och Oliver Platt är medlem i samma broderskap. Här spelar de kolleger i en arkitektfirma i Chicago och byter spydigheter som Errol Flynn och Basil Ratbone fäktades med värjor.

”Three to tango ” är en hopp- lös romantisk komedi. Hopplös för att romantiken är så förutsägbar och komiken så tillplattad. Filmens skämt består i att Perrys rollfigur måste låtsas vara homosexuell.

Den lilla arkitektfirman hoppas få ett jobb från en rik affärsman (Dylan McDermott). Denne tror att Perry är bög och därför perfekt som övervakare åt rikingens älskarinna, konstnären Amy (Neve Campbell). Hon känner att hon kan anförtro allt åt sin ”homosexuelle vän”. Det blir en putslustig färd mot den förväntade upplösningen. Några kul stunder, men en helheten blir såsig.

(1999)

TV 3

21.00

Pat Garret och Billy the Kid

Mytomspunnen brottsling som knappast såg ut som Kris Kristofferson, 37 år. Jagas filmen igenom, precis som i verkligheten. Bob Dylans musik är bäst i det här våldsamma, men lågmälda västerndramat av Sam Peckinpah. (Pat Garret and Billy the Kid, 1973)

TCM

21.00