Kärleken till Malmö FF

TV
Foto: SVT
Zlatan i Blådårar 2

Blådårar 2 – vägen tillbaka

Precis som den första filmen (1999) är det här en kärleksförklaring till fotboll i allmänhet och Malmö FF i synnerhet.

Dokumentärfilmarna Fredrik Gertten, Magnus Gertten och Stefan Berg känner starkt för fotboll och kan mycket om sporten och dess supportrar. Även den som inte är MFF:are, men älskar fotboll, dras in i spänningen.

Den här filmen handlar främst om lagets väg tillbaka till allsvenskan, om Zlatan Ibrahimovics genombrott och om den supporter från första filmen, som nu visar upp en mörkare huligan-sida av sig själv.

Mest intressant är att få en inblick i hur Zlatan levde och tänkte i det skedet av sin karriär. Och det är gulligt med hans så uppenbara kärlek till mamman.

Fast varför är inte hon med? Filmen slutar när Zlatan skriver kontrakt med Ajax och sedan dess har mycket hänt.

Zlatan har stark utstrålning. Mer än ledaren Hasse Borg, som används mycket som berättare i filmen.

Fredrik Gertten gjorde också, tillsammans med Lars Westman, en dokumentär om Öresundsbrons tillkomst med premiär 2000. (2002)

SVT 1 14.10

Cleopatra

Storhetsvansinne från Hollywood som i timme efter timme skildrar den egyptiska härskarinnans öden. Hon var som regent Kleopatra VII och levde 69–30 före Kristus.

Elizabeth Taylor i titelrollen, Richard Burton som Marcus Antonius och många andra kända vid hennes sida. Rex Harrison spelar Julius Caesar (100–44 före Kristus) och i rollistan finns också Hume Cronyn, och Martin Landau.

Cleopatra förför Caesar och blir gravid. Efter Caesars död siktar hon in sig på Marcus Antonius, i ett spel för att få de romerska makthavarna att kämpa mot varandra.

Alldeles för lång och långtråkig, en rörig soppa där många manusförfattare och filmmakare kämpade om hur det skulle bli.

Filmen kostade 44 miljoner dollar att göra, vilket omräknat i dagens kurs blir närmare 300 miljoner dollar. (1963)

TV 4 11.30

A I – artificell intelligens

Steven Spielberg tog över Stanley Kubricks science fiction-historia. Om en robotpojke som får mänskliga känslor. När han överges av sina människoföräldrar ger han sig ut för att hitta en moderlig fe. Och möter många äventyr i en värld som är farlig för robotar. (2001)

Canal+ Gul 18.35

Malena

Sorgligt drama från andra världskrigets Sicilien om den vackra Malèna

(Monica Bellucci) som åtrås av alla i staden. När hennes make drar ut i krig sprids elaka rykten. Berättas genom en förälskad pojkes ögon. (2000)

TV 1000 18.00