Urladdningen saknas

TV
Foto: SONET FILM AB
Regina Lund i Sjön

Sjön

Vi ser en till synes död man gömmas i en sjö på vintern. Vi ser vilka som gör det.

Så börjar ” Sjön ”, där Regina Lund spelar en dotter som kommer hem för att sälja huset ett år efter faderns försvinnande. Hem är landsbygd i Västsverige. Kallt, instängt, gott om folk som säger ”det där ska man inte rota i” på olika vis.

Stämningen påminner ibland om ”Änglagård”, ibland om ”Jägarna” eller Sam Peckinpahs ”Straw dogs”. Något ont, något hotfullt, något som när som helst kan explodera.

Men i ” Sjön ” blir det bara en poff. Filmerna ovan har en urladdning, bygger mot något överraskande. Inte ” Sjön”. Till genren hör att saker och ting aldrig är vad de verkar vara. Men det är de i ” Sjön ”. Det är bara den stackars huvudrollsinnehaverskan som får ägna lång tid åt att ta reda på det som biobesökaren redan fått se.

Det är hyfsat spännande och välgjort, med väl valda skådespelare som håller laddningen vid liv. Regina Lund är bra i huvudrollen, Björn Gedda en gripande figur som hennes farbror, Fredrik Hammar är den gamle pojkvännen.

Björn J:son Lindh har skrivit mycket bra musik som bidrar till den täta spänningen. Det finns en del gupp i manuset. Ett datum kring faderns försvinnande blir väldigt viktigt för intrigen utan att vi förstår varför. (1998)

SVT 1 22.00

Notorious

Thriller av Alfred Hitchcock, lika mycket en svart kärlekshistoria. Utspelas efter andra världskriget. Cary Grant spelar en agent som leder jakten på en tysk organisation som organiserar sig. En alkoholiserad kvinna (Ingrid Bergman) manipuleras att infiltrera organisationen i Rio.

Hon övertalas att komma nära tysken Sebastian (Claude Rains), och blir besviken på att Cary Grant inte stoppar henne. För båda är kära i varandra men har svårt att säga det, vilket leder till mycken hjärtesorg.

Mer drama än spänning. En svartvit klassiker som är mest inspelad i Los Angeles, men rörliga bilder från Brasilien ska ge lokalfärg bakom huvudrollsinnehavarna. (1946)

TV 4 0.10

Ett rum i våra hjärtan

Vinnaren av Guldpalmen Nanni Moretti, skildrar en vanlig italiensk familj, han spelar själv pappan, en psykoanalytiker, och hur de misslyckas med att hantera sitt sorgearbete när ett av barnen omkommer. Starkt och gripande. (La Stanza del figlio, 2001)

Canal+ 20.00

Sling blade

Billy Bob Thornton fick en Oscar för manuset. Han spelar själv förståndshandikappade Karl som bara var barn när han mördade sin mor. Nu släpps han ut från mentalsjukhus och återvänder till hemstaden. (1996)

TV 1000 Cinema 17.00