Stark närvarokänsla

TV
Foto: REPORTAGEBILD

Woodstock

Dokumentär om rockfestivalen 15 – 18 augusti 1969.

När den här kom på biograferna kändes det helt fantastiskt.

Den gav alla som inte varit på Woodstock en känsla av att vara med på sitt livs första rockfestival. Den inspirerade många att starta egna rockfestivaler.

Filmen gav då en unik närbild både av artisterna och publiken.

För många av de som uppträdde blev det också ett stort genombrott.

Som Crosby, Stills & Nash som var rätt nybildade då och både inleder och avslutar filmen med ”Long time gone” respektive ”Woodstock”. Här finns Joe Cocker som grimaserar sig igenom ”With a little help from my friends”, The Who är explosiva i ”We’re not gonna take it” och ”Summertime blues”, Jimi Hendrix trollbinder söndagspubliken med ”The Star-spangled banner”, Santana nådde många med sina rytmer och John Sebastian gav den snällt flummiga hippien ett ansikte och Sly & The Family Stone gör ”I want to take you higher”.

Martin Scorsese var en av klipparna som jobbade med filmen.

Ibland delas duken i flera bilder, vilket fungerade jättefint på bio och hyfsat på widescreen-tv. Men i en vanlig tv blir filmen lite stympad. The Who uppträder i tre bilder bredvid varandra. (1970)

SVT 2 22.30

Lawrence av Arabien

Pampig storfilm som gör sig bäst på bio. Peter O’Toole (som fick heders-Oscar nyligen) är titelns aristokratiske engelsman vars strider i Mellanöstern skildras grandiost av David Lean. Med Omar Sharif och Alec Guinness. (Lawrence of Arabia, 1962 )

TV 1000 cinema 15.20

Efterskörd

Fransk dokumentär av Agnès Varda. En lycka med att se film är att möta världar man inte visste om eller få hjärnan tjuvkopplad med tankar man inte tänkt.

Eller lära sig ett ord som glanör. Det är sådana som plockar upp det som missats av maskiner eller skördearbetare på fält och odlingar .

Agnès Varda ser tavlor på kvinnliga glanörer på 1600-talet, och gör kopplingar till dagens fattiga. Men hittar också en vardag där människor plockar äpplen eller tomater, druvor och ostron. Hon möter konstnärer som använder skrot för att skapa konst. Vad gör vi med vårt överflöd?

”Efterskörd” är filmad med digital kamera, och Varda gör bildskapandet till en del av historien. Hon visar hur mycket man kan göra med små medel. Och stora tankar. En inspirerande film (Les Glaneurs et la glaneuse, 2000)

SVT 1 22.30

Jungfrudrottningen

Bette Davis är sevärd som Elizabeth I av England i ett drama som mest handlar om hennes diskussioner med Walter Raleigh. Joan Collins har en biroll. Andra skådisar är Richard Todd och Herbert Marshall. (The Virgin queen, 1955)

TV 4 13.30