Filmtips 12 juni

Jönssonligans största kupp

TV

Det är svårt att vara mellanbarn. Herman Melvin (Stellan Skarsgård) förklarar hur oälskad han alltid varit för Dynamit-Harry och Vanheden. Pinsamt, rörande, roligt - det är den här komedins klart bästa scen.

?Jönssonligans största kupp ? är tre sorters film. Dels några korta glimtar av riktiga människor som ovan. Dels den vanliga skruvade barnfilmen med korkade snutar och serietidningsbovar, med fantasifulla kupper, gymnastiska stunt-övningar och vilda jakter.

Den tredje biten i det här oläggbara pusslet består av en massa homosex-skämt.

Som om någon envisades med att spela Village Peoples gay-disco på en folkdanskväll.

Jag misstänker att barnpubliken har svårt att hänga med i alla storstadssofistikerade fnissigheter kring Gösta Bredefeldts parodiska polske polismacho.

Stellan Skarsgård är ligans nykomling och han gör ett underhållande hantverk av sin krumelur. Någon ledargestalt är han dock inte, vilket lämnar ligan ? och filmen ? utan styrsel. De flesta scener är för långa, klippningen seg och det går långsamt mot utgången. Plus för Pontus Gustafsons polis. (1995)

SVT1

20.00

Basic instinct ? iskallt begär

?Basic instinct ? är en film som vill chocka och provocera och har mötts av demonstrationer. Tittaren rycks in från öppningsscenens brutala mord till våldsamma sexscener och blodig mördarjakt. Michael Douglas, utbränd polis, jagar en mördare. Kan det vara Sharon Stone? (1992)

TV3

23.00

Brännpunkt Djakarta

Mel Gibson spelar en journalist som bevakar stridigheterna i Indonesien 1965. Linda Hunt hjälper till och Sigourney Weaver är kärleken. Av den så alltid utmärkte Peter Weir. (The year of living dangerously, 1982)

TCM

21.00

Amistad

1839 utanför Kuba. Fängslade afrikaner gör uppror mot slavhandlarna som styr fartyget Amistad. De försöker segla tillbaka till Afrika, men hamnar i USA. De spärras in i väntan på rättegång. Ska de dömas för myteriet? Släppas fria? Eller är de slavar som tillhör någon ? i så fall vem?

En sann historia. En fascinerande berättelse som varit i stort sett okänd med undantag för några böcker. Steven Spielbergs film är intressant. Välgjord. Bra skådespelare som ger intensitet åt scenerna, i synnerhet Djimon Hounsou som spelar ledaren för de fängslade, och Anthony Hopkins i en lång rättegångsscen.

Stellan Skarsgård har en stor roll tillsammans med Morgan Freeman, och är utmärkt.

Men ?Amistad? är inte det mästerverk Spielberg vill att den ska vara. Starkast är den i skildringen av hur de fria männen fångas i Afrika och deras frigörelse på skeppet. Men de många och långa rättegångsscenerna blir lite pladdriga.

En allmänbildande historielektion. (1997)

Kanal 5

21.00

ARTIKELN HANDLAR OM