Filmtips 13 juni

Rush hour

TV

Underhållande action med rolige Jackie Chan och pladdrige Chris Tucker som omaka par. Poliser som ska rädda kidnappad flicka. Full fart. Jackie Chan är alltid kul, Chris Tucker alltid påfrestande. Även med Tom Wilkinson, Chris Penn och Ken Leung.

Jackie Chan spelar en polis från Hongkong som ska hjälpa den kinesiske konsuln i Los Angeles att hitta dottern som rövats bort. De tror inte riktigt att FBI och amerikanska polisen klarar av fallet.

Jackie Chan är en vig filmstjärna som gör så mycket som möjligt av slagsmålen själv, och ofta hittar på underhållande bataljer som mer liknar väl koreograferade dansnummer. Även så i denna filmen.

Det kom en uppföljare härom året där de två åker till Hongkong och ett nytt äventyr. I slutet av den filmen hamnar de dock åter i USA i jakt på skurkarna. En tredje ?Rush hour? ska ha biopremiär under 2005. (1998)

SVT1

21.00

Sagan om ringen ? härskarringen

Storslagen filmatisering efter Tolkiens älskade berättelser. Den första av tre äventyr, och här får Frodo (Elijah Wood) och de andra hoberna lära sig ringens kraft och ger sig ut på en märklig resa med Gandalf och andra medhjälpare. (Lord of the rings: The Fellowship of the ring 2001)

Canal+ Gul

16.35

Mannen som visste för lite

Nyinspelning av 1940-talskomedi. Här tror Dudley Moore att hans fru Nastassja Kinski är otrogen med Armand Assante. Manus av bland andra Barry Levinson. (Unfaithfully yours, 1984)

TV4

13.25

Lolita

Kontroversiell ny filmatisering av Nabokovs bok, med Jeremy Irons som läraren som blir kär i ung flicka och gifter sig med hennes mamma (Melanie Griffith). Men spar sexdriften för dottern. De ger sig ut på en resa tillsammans.

Adrian Lyne berättar den tragiska historien i vackra bilder, men den fängslar inte. Få länder visade den på bio efter alla barnporravslöjanden runt om i världen.

Dominique Swain som spelar Lolita vara bara 15 år när filmen spelades in och därför användes en äldre body double i en del kärleksscener.

Vladimir Nabokovs (1899 ? 1977) roman kom ut 1955. I den blir den medelålders Humbert Humbert kär i den tolvåriga Lolita. Sedan dess används namnet Lolita just om unga flickor som attraherar äldre män sexuellt. Filmades också 1962 av Stanley Kubrick. (1997)

SVT1

23.15

Jagad av agenter

Paul Newman kom till Stockholm och spelade in den här thrillern. Hans rollfigur hamnar på nudistmöte. Filmen utspelas i Nobelprismiljö. Med Elke Sommer som Inger Lisa Andersen. Bygger på en roman av Irving Wallace. (The Prize, 1963)

TCM

18.45