Filmtips 15 juni

Mannen med järnmasken

TV

Inte ens Leonardo DiCaprio kan rädda det här äventyret. Ena stunden fäktning, nästa någon sorts psykologi, nästa buskis. De äldre stjärnorna Gerard Depardieu, Jeremy Irons, John Malkovich och Gabriel Byrne, har alltför olika stil.

Man får känslan av att de är med i olika filmer. De spelar musketörerna D´Artagnan (Byrne), Aramis (Irons), Porthos (Depardieu) och Athos (Malkovich) i mogen ålder.

Handlar om elake kung Ludvig XIV och en mystisk fånge vars identitet döljs av en mask.

Anne Parillaud som spelar drottning Anne känner vi igen från "Nikita".

Bygger på en roman av Alexander Dumas d ä, som förutom musketörböckerna också skrev den ofta filmade "Greven av Monte Christo". Han levde 1802 - 1870.

"Mannen med järnmasken" hade svensk biopremiär just när "Titanic" gick som bäst och upphetsningen kring Leonardo DiCaprio var som störst. Ändå blev den ingen större bioframgång.

Vilket bara understryker att ingen filmstjärna i sig har dragningskraft att locka storpublik till en dålig film. (Man in the iron mask, 1998)

TV 4

21.00

Hard rain

Mycket regn och översvämning stänger stad samtidigt som stor penningtransport rånas. Morgan Freeman och Christian Slater i huvudrollerna. Några snyggt filmade jakter, bland annat på jet ski. (1998)

TV 3

21.00

A Hard days night

Det dröjer tills musiken börjar, men sedan är det desto härligare när Richard Lester fångar The Beatles just som hysterin är som störst. Ett skrivet manus, men nog ligger allt som händer rätt nära verkligheten. Och rockvideon fick ett bildspråk, långt

innan det fanns rockvideo. (1964)

TV 1000 Cinema

17.30

Fängelse

Filmhistoria, eftersom det är den första biofilm Ingmar Bergman regisserade efter eget manus.

Här finns också många av de teman och tankar som sedan återkom i hans berättarvärld.

Filmen är gjord med liten budget och hårda ramar, vilket fick Ingmar Bergman att satsa på ett nytt arbetssätt.

Han skrev själv om processen och berättade att han var inspirerad av Hicthcocks "Repet" med sina extremt långa tagningar och mycket få klipp.

"Fängelse" inleds med en filminspelning med Hasse Ekman som regissören Martin. Här finns Birger Malmsten som författaren Thomas och Eva Henning som hans fru. I centrum står prostituerade Birgitta Carolina, en mycket bra Doris Svedlund.

Brigitta Carolina och författaren hittar en projektor och tittar på en stumfilmsfars, som Bergman själv spelade in med några italienska komiker.

Sorg och smärta och ensamhet. Livet som ett helvete, som ett fängelse. Bergmans egen titel var från början "Sann berättelse". (1949)

SVT 2

18.15

Upp med ridån

Med musiknummer som "You wonderful you" är det här en charmig bagatell med Gene Kelly och Judy Garland. Handlar om en kvinna som lånar ut sin lada till sin skådespelande syster. Även med Gloria DeHaven. (Summer stock, 1959)

TCM

17.25