Filmtips 16 juni

Banketten

TV

Hasse Ekmans hårda skildring av en överklassfamilj i upplösning. Filmen har vissa drag gemensamma med danska "Festen". Här är det rike bankiren Jacob Cotten som ska fylla 60 år och förbereder den stora festen.

Men han har problem med alla tre barnen. Dottern Vica (Eva Henning) dricker för mycket i sitt våldsamma äktenskap med sadistiske Hugo (Hasse Ekman). Äldste sonen Pierre (Sture Lagerwall) är en bortskämd och vek gycklare. Yngste sonen Ivar (Sven Lindberg) är socialist och vill varken veta av faderns pengar eller ta över familjens affärer.

Det är han som sammanför sin kamrat Rex (Birger Malmsten) med Vica, och sätter igång en serie händelser som leder till nya tragedier.

60-årskalaset blir ingen lycklig familjefest.

Hasse Ekman skrev manus efter Marika Stiernstedts roman som kom ut 1947. Det är en välspelad och säkert filmad historia, med ovanligt kritisk ton mot de rika. "Banketten" var Hasse Ekmans nittonde film efter regidebuten som kom 1940. En mycket flitig och skicklig filmare. (1948)

SVT1

14.00

En skön historia

Kärlekskomedi medden suveräna skådespelartrion Cary Grant, Katharine Hepburn och James Stewart. Specialskrevs för Katharine Hepburn. Senare gjordes en musikalisk version, "High society", där Grace Kelly uppvaktas av Frank Sinatra och Bing Crosby. (The Philadelphia story, 1940)

TCM

21.00

Husan som inte visste sin plats

Kärlekskomedi som driver med det brittiska klassamhället före andra världskriget. Filmens udda kärlekspar är en tjeckisk professor och ett hembiträde. De bryr sig inte om de brittiska etikettsreglerna. (Cluny Brown, 1946)

TV 4

13.20

Blue steel

Thriller av Kathryn Bigelow med Jamie Lee Curtis som polis på jakt efter seriemördare. Hon dras till den misstänkte Ron Silver. Osannolik intrig redan från början.

Tom Sizemore har en liten roll, i en polisfilm med bland andra Elizabeth Pena (Lone star), Louise Fletcher (Gökboet) och Philip Bosco (Min bäste väns bröllop). Bosco och Fletcher spelar föräldrar till den kvinnliga polisen i New York som hamnar i en mardrömslik situation när ingen tror henne

i jakten på den märklige

seriemördaren.

Kathryn Bigelow är en duktig actionregissör, som även har gjort filmerna "Point break", "Strange days", "K-19: The Widowmaker" och "The Weight of water". (1990)

TV 3

23.00