Filmtips 17 juni

Sleepers

TV

Omdiskuterad bok och film som skildrar hur fyra tonårspojkar våldtas och torteras i fängelse, men sedan tar hämnd som vuxna. Bitvis gripande, bitvis konstruerad historia med insatser av Brad Pitt, Kevin Bacon och Jason Patrick.

Skådisar som Dustin Hoffman och Robert De Niro i biroller lyfter den onda sagan.

Mycket diskussioner kring författaren Lorenzo Carcaterra som inte kallade sin bok roman utan för en verklig historia.

Brad Pitt slog igenom i "Thelma & Louise" och har sedan blivit en allt större stjärna i det glittriga filmmeckat Hollywood.

Liksom jämnårige snyggingen Johnny Depp har han försökt undvika att enbart få sexsymbolroller, och sluskar härligt nog till sig då och då. Som i "De tolv apornas armé", "Kalifornia" och "True romance". Närmast kommer han dock som cool svindlare i den stjärnspäckade rullen "Ocean´s eleven".

"Sleepers" är regisserad av Barry Levinson som gjort fina Baltimorefilmer som "Fiket" och "Bäddat för trubbel" samt "Rain man" och "Wag the dog". Men han har även gjort platta historier som "Sphere" och "Bandits". (1996)

TV 3

21.00

Familjen Björck

Bra vardaglig tidsbild i den här svenska komedin ? som från början bygger på en radioserie. Filmen är ett antal sketcher, löst sammanknutna av att familjen får besök i samband med en vårmiddag. Dottern har ett flertal beundrare som alla uppvaktar. (1940)

SVT1

14.25

The Big Lebowski

Jeff Bridges är mycket rolig som den flummige The Dude i bröderna Coens deckarliknande historia. Om bowlande kamrater och en sammanblandning av flera Lebowski. Julianne Moore och Peter Stormare dyker upp i roliga och intressanta biroller. (1998)

TV 1000

22.00

Ziggy Stardust

Konsert med David Bowie, eller Ziggy Stardust and the Spiders from Mars som de kallade sig då. Inspelad den 3 juli 1973 på Hammersmith Odeon i London. "Min sista konsert", lovade Bowie då. Men han, ställde sig förstås på scen igen efter den avskedskonserten. Filmad av skicklige dokumentärfilmaren D A Pennebaker, som gjorde den betydligt bättre "Don´t look back" med Bob Dylan.

Här är det mest konsert, men även en hel del bilder bakom scen när Bowie görs i ordning med smink och dräkter.

Bland låtarna finns "Hang on to yourself", "Watch that man", "All the young dudes", "Changes", "Space oddity" och "Let´s spend the night together".

(1973)

SVT2

22.30

ARTIKELN HANDLAR OM