Filmtips 18 juni

Det dagas

TV

Mycket gripande drama som utspelas efter andra världskriget. En ung pojke (Ivan Jandl) flyr från ett läger och den amerikanske soldaten (Montgomery Clift, 1920?1966) tar hand om honom.

Parallellt letar den förtvivlade mamman (operasångerskan Jarmila Novotna) efter sin son.

Filmad i ruinernas Tyskland, och det finns en dokumentär äkthetskänsla över filmen och dess svartvita foto.

Den är inspelad i Bayern efter kriget, bland annat i Nürnberg och Ingolstadt.

Filmen fick fyra Oscarsnomineringar och vann en, för den fina historien.

Känslosamt.

Det här var den första stora biorollen för Montgomery Clift, vars genombrott kom i "Red river" mot John Wayne.

Inspelad före "Det dagas", men med senare premiär. Han hade också huvudrollen i "Härifrån till evigheten" 1953 och "En plats i solen" 1951.

Regissören Fred Zinnemanns mest kända filmer är "Sheriffen", "Härifrån till evigheten" och "En man för alla tider".

Han föddes år 1907 i Österrike men flyttade till USA redan under 1920-talet. Har gjort drygt 50 filmer. (The Search, 1948)

SVT1

14.20

Modesty Blaise

Filmad serietidning som tar sig själv på lagom mycket allvar. Fortfarande kitsch och kult som på 1960-talet.

Det finns en charmig oskuld över filmen, hur tuff den än vill vara. Det handlar om värdefulla diamanter och ett viktigt köp av olja.

Modesty Blaise är en kaxig hjältinna. Med mycket sevärda Monica Vitti, och coola brittiska 60-talsstjärnor som Dirk Bogarde och Terence Stamp.

Samt en viss besk samhällskritik under allt op-mode och glitter.

Terence Stamp och Monica Vitti sjunger också på soundtracket, sången "The end (we should have)".Trenden att filma seriefiguerar har sedan fortsatt med bland annat "Spiderman" och "X-men". (1966)

TV 4

23.35

A Father´s choice

En far (Peter Strauss från De fattiga och rika) försöker skapa en bättre kontakt med sin dotter sedan hans ex-fru har mördats. Mary McDonnel (Dansar med vargar) medverkar också. Verklighetsbaserat drama. (2000)

TV 3

21.00

Tabu

Shinsen-gardet är en elitgrupp samurajer i 1800-talets Kyoto med hårda inträdesprov. Två väljs ut som nya medlemmar. Den ene är en 18-årig yngling som de andra männen tycker är väldigt söt. Svartsjuka kring förbjudna känslor. (1999)

Canal+

20.00

Marvins döttrar

Diane Keaton och Meryl Streep är systrar med bråkig relation som återförenas när fadern blir sjuk och behöver någon som kan ge honom benmärg. Leonardo DiCaprio har en viktig biroll. Även Robert De Niro medverkar, om än dock i en liten roll. (Marvin´s room, 1996)

TV 1000

22.00