Filmtips 19 juni

TV
Foto: universal
Chris O´Donnell, till höger, får goda råd av självmordsbenägne Al Pacino.

En kvinnas doft

Al Pacino briljerar som kärv blind överste med giftig tunga. Studenten Chris O'Donnell hyrs in för att ta hand om honom en helg. Kloka råd, en del humor och predikningar om livet, kärleken och lojalitet.

Pacino vann en Oscar för rollen som den bittre officeren. Han tänker tillbringa en sista helg i New York innan han tar livet av sig.

Gabrielle Anwar spelar den unga tjejen som dansar tango i en minnesvärd scen som fick ge namn åt det hela.

Dessutom handlar det om ära och heder eftersom den unge studenten vägrar att tjalla på några skolkamrater och hotas av relegering från skolan.

Al Pacino är en av de stora amerikanska filmskådespelarna, men han har haft en ojämn karriär efter den fantastiska starten på 1970-talet med bland annat ”Gudfadern”-filmerna.

Nyligen har vi kunnat se honom i ”Insomnia”, där han gör om Stellan Skarsgårds roll, och i videoaktuella ”Simone” där han spelar en regissör som är trött på diviga skådespelare.

Han har även regisserat en film, den charmiga ”Looking for Richard” om Shakespeares uppsättning av dennes ”Richard III”. (Scent of a woman, 1992)

TV 3

23.00

Blåsningen

Robert Redford och Paul Newman är ett av filmhistoriens bästa par. Här som svindlare i en smart historia där de hämnas på en speltokig gangster. Filmen återupväckte Scott Joplins uppiggande ragtime-musik. Även med Robert Shaw och Charles Durning. (The Sting, 1973)

Canal +

22.00

Vem är Forrester?

Skrivbegåvad svart student i New York får kontakt med eremiten Sean Connery som ogärna lämnar sin våning. Kan han vara en ”försvunnen” legendarisk författare? Kan han lära den unge mannen någonting? (Finding Forrester, 2000)

TV 1000

16.10

The Love letter

En skild medelålders kvinna (Kate Capshaw) hittar ett kärleksbrev i bokhandeln hon äger. Hon fantiserar om flera kandidater som kan ha skrivit det. Hennes kompis George (Tom Selleck), eller den unge Johnny (Tom Everett Scott) som jobbar i

bokhandeln. Förvecklingar och fler som hittar brevet. Och tror att kanske är kärleken ämnad för dem.

En söt idé, men filmen är en bagatell som puttrar som en tv-komedi. Figurerna känns som typer som kommer att fortsätta roa och plåga och trösta varandra i avsnitt efter avsnitt. En småstadsföljetong utan början eller slut.

Ett brev betyder kanske mycket, men ett bra manus betyder sannerligen mycket mer. (1999)

Kanal 5

21.00