Filmtips 20 juni

TV
Whoopi Goldberg studerar bibeln, eller vad vilar egentligen blicken på?

Purpurfärgen

Steven Spielberg gjorde den här som sitt första tunga drama, mer jordnära än rymdsagorna ”Närkontakt av tredje graden” och ”E.T”. Sedan dess har det blivit både ”Schindlers list”, ”Rädda menige Ryan” och ”A.I”.

Filmdebut för Whoopi Goldberg som spelar den stackars Celie, slagen och hunsad, inte minst av sin man, mister Albert (Danny Glover).

Utspelas i Georgia 1909 och bygger på Alice Walkers roman.

Spielberg håller en allvarlig och sentimental ton rakt igenom, och dessvärre förstärks alla känslor av Quincy Jones musik som hela tiden skriker åt åskådarna vad vi ska känna.

Oprah Winfrey är bra som viljestarka Sofia, en filmroll innan hon blev tv-kändis. Laurence Fishburne har också en mindre roll i det här välspelade dramat.

I centrum står kvinnlig vänskap och lojalitet. Mellan systrar, men också mellan kvinnor som börjar som rivaler. En lesbisk kärleksaffär är tydlig i boken men bara antydd i filmen.

(The Color purple, 1986)

SVT 1

21.00

Löftet

Starkt drama av Sean Penn, med Jack Nicholson som polis på väg in pension. Men när en ung flicka mördas kan han inte släppa fallet och kommer en seriemördare på spåret. (The Pledge, 2001)

Canal + Gul

21.00

Performance

Skådespelardebut för Mick Jagger. Rolling Stones-sångaren hade tidigare bara varit med i dokumentärfilmer och han har även efter den lovande debuten, varit sparsam som skådis. Han gjorde det igen samma år, i ”Ned Kelly”, och sedan med mindre lyckat resultat i thrillern ”Freejack” 1992.

Nu har han åter jobbat i filmbranschen, men då som producent, bakom kulisserna. Som på thrillern ”Enigma”.

”Performance” är ett välgjort drama (regidebut för Nicolas Roeg) om en gangster (James Fox) på flykt undan polisen och sina kumpaner. Han gömmer sig hos en rocksångare på dekis (Jagger) och snart startar en komplicerad maktkamp.

Den kvinnliga huvudrollen spelas av Anita Pallenberg. (1970)

SVT 1

0.05

Om Lucy faller

Charmig men pratig romantisk komedi om New York-kompisar som delar lägenhet och söker efter den stora kärleken. Sarah Jessica Parker (Sex and the city) är bra, historien förutsägbar. Även med Ben Stiller och Elle Macphearson. (If Lucy fell, 1996)

TV 1000

20.00