Filmtips 21 juni

TV
Foto: Anders Birkeland
Stellan tar i och blåser glas så det står härliga till.

Glasblåsarns barn

Efter en mycket krånglig, dyr och försenad tillkomst fick Anders Grönros äventyr premiär, och blev en kritiker- och publikframgång. Filmen bygger på Maria Gripes bok. Stellan Skarsgård och Pernilla August är föräldrar och Thommy Berggren en magnifik figur.

Filmen utspelas i 1800-talets Småland. Där lever fattiga ”glasblåsarn” och hans hustru (Stellan Skarsgård, Pernilla August) och deras två barn Klas och Klara (Oliver Peldius, Jasmine Heikura). Pappan är en duktig konstnär men en sämre försäljare. Men på marknaden köper någon alla glasverken. Samtidigt kidnappas barnen av de elaka Härskaren och Härskarinnan (Thommy Berggren , Elin Klinga).

Ska barnen någonsin få återse sina föräldrar? Det är en spännande, gripande och stundtals ganska otäck film. Avancerade specialeffekter också, som tog tid att få rätt.

Dubbelt Guldbaggebelönad, för bästa foto (Philip Øgaard) och biroll (Thommy Berggren). (1996)

TV 3

18.55

America’s sweethearts

Skoj med filmbranschen och divor. Billy Crystal är pr-man när skilda stjärnorna John Cusack och Catherine Zeta-Jones ska övertygas om att göra reklam för ny film. Julia Roberts är hennes hunsade uppassande syster. (2001)

TV 1000

20.00

Dubbel-8

Vackert svenskt drama om tonåringar på 1950-talet som vill göra film och övertalar vacker flicka på sommarbesök att vara med. Hela bygden blir engagerad i projektet, och huvudpersonen blir kär. Några fina bilder, bra regisserad av Daniel Fridell. (2000)

TV 4

21.00

Barberaren i Sibirien

Nikita Michalkov har gjort en misslyckad korsning mellan ”91:an” och ”Doktor Zjivago” i den här kostymfilmen om en vacker amerikanska (Julia Ormond) som tjusar ryska militärer 1885. För att få tillstånd till en vedhuggningsmaskin.

Det är en påkostad storfilm, men märkvärdigt ointressant med tanke på vilka bra filmer Michalkov gjort tidigare, som ”Brända av solen”, ”Urga” och ”Svarta ögon”.

Richard Harris har en viktig biroll som uppfinnaren som Ormond arbetar med. Michalkov spelar tsaren i en liten roll.

Filmen har några spektakulära storscener, och var väldigt dyr att göra, men det hjälper inte när det som händer är så ointressant. (Sibirskij Tsiryulnik, 1999)

SVT 2

21.15