Filmtips 22 juni

TV
Foto: sf
Harriet Andersson njuter i rollen som Monika.

Sommaren med Monika

Intensiv kärleksskildring av Ingmar Bergman. Sverige för 50 år sedan.

Efter en roman av Per Anders Fogelström, med Harriet Andersson som Monika och Lars Ekborg som hennes älskare Harry. Hon är 17, han är 19 och de flyr Stockholm för skärgården.

De flyr också hennes förre pojkvän Lelle (John Harryson) och jobb och bindningar i staden. I solen och vid havet känner de friheten och kan drömma om framtida jobb och skolor.

Men det blir höst och allvar och tillbaka i staden väntar nya plikter.

Gunnar Fischer fotograferade och det är smittsamt vackra bilder från sommarscenerna vid vattnet. ”Sommaren med Monika” blev ett stort genombrott för Harriet Andersson som haft några småroller tidigare.

Berättelsen kom först ut som roman 1951, men Ingmar Bergman och Per Anders Fogelström samarbetade tidigt om historien.

Lite slagsmål och smekningar på bröst klipptes av den svenska censuren före premiären. (1953)

SVT 2

18.15

En fri kvinna

Tidstypisk 1970-talsfilm där Jill Clayburgh spelar titelns ogifta kvinna som blir övergiven. Först lider hon, sedan börjar hon att uppvaktas av olika typer. Slutligen kommer hon till insikt. (An unmarried woman, 1978)

TV 4

10.10

Gudfadern

Min favoritfilm alla tider, tillsammans med den lika starka tvåan. Om familjen Corleone där yngste sonen Michael (Al Pacino) inte ska fortsätta i maffiapappans (Marlon Brando) spår. Men så blir det gangsterkrig i New York mot konkurrerande familjer.

Allt är bra, även musiken av Nino Rota.

De andra syskonen spelas av James Caan, John Cazale och Talia Shire. Det är på hennes bröllop vi möter dem alla, liksom Robert Duvall som är familjens rådgivare och fosterson.

Diane Keaton spelar Pacinos flickvän och Sterling Hayden har en central roll som en korrumperad polis. Utspelas mest kring New York, men också på Sicilien.

Var först filmmanus av Mario Puzo, men filmbolaget sa till honom att skriva om den som roman först. Den blev en bästsäljande bok.

Filminspelningen var kantad av problem, men Francis Ford Coppola lyckades till sist få som han ville. Och filmen blev, så småningom, en stor succé. (The Godfather, 1972)

Kanal 5

21.00

St Elmos fire

Om unga människor som lämnar skolan och glider isär i vuxenlivet. Många av dem blev senare stjärnor: Demi Moore, Rob Lowe, Emilio Estevez, Judd Nelson och Ally Sheedy. Regisserad av Joel Schumacher. (1985)

ZTV

20.00