Filmtips 23 juni

TV

Kungen kommer

Svensk komedi med Gösta Ekman i en dubbelroll. Den äldre, som var pappa till Hasse Ekman och farfar till vår nu levande legend Gösta. Den äldre levde 1890 till 1938.

Den här romantiska komedin är en bagatell med teatraliska drag. Bygger också på en tysk teaterpjäs.

Utspelas 1865 och i centrum står den vackra Birgit Tengroth. Hon uppvaktas bland annat av Åke Ohlberg och Håkan Westergren. Kung Karl XV lägger sig lite i romantiken. Inledningen inspelad på Ulriksdal utanför Stockholm. Han ska komma på besök, men när det ställs in så anlitas en skådespelare att föreställa kungen. Båda spelas av Gösta Ekman som är väldigt lik sig själv.

I teatersällskapet finns också Thor Modéen och Tollie Zellman.

Gösta Ekman den äldre var i första hand en stor teaterstjärna och hann inte göra så väldigt många filmer, även om han hade huvudrollen i den första kompletta ljudfilmen som spelades in i Sverige, ”För hennes skull” (1930). Han gjorde också stumfilmen ”Faust” med tyske mästaren Murnau. Hans mest kända filmroll är i ”Swedenhielms” från 1935. Det här blev en av hans sista filmer. (1936)

SVT 1

14.10

Tyst vittne

Häftigt gjord lågbudgetthriller om en kvinna (Marina Sudina) som jobbar med specialeffekter. Hon är dövstum och när hon blir inlåst i studion blir hon vittne till hemska saker. (Mute witness, 1994)

TV 3

23.00

I kärlek och krig

Som en tv-såpa, i andra världskrigsmiljö. Om tre marinsoldater, spelade av Robert Wagner, Bradford Dillman och Jeffrey Hunter, som under en landpermission i San Francisco tar tag i sina trassliga liv på hemmaplan med allt från högfärdiga till gravida flickvänner.

Gifta sig? Byta flickvän? Graviditet? Sådana här krigsfilmer följer ofta vissa moraliska mallar när det gäller vem som dör och när det drar ihop sig till stridsscener.

Den nu 73-årige Robert Wagner, som spelar Frankie O’ Neill, har vi på senare år bland annat kunnat se i ”Austin Powers”. Han har gjort många biofilmer, som ”Skyskrapan brinner”, men var också populär tv-stjärna i ”Par i hjärter”. (In love and war, 1958)

TV 4

13.25

Utmaningen

Jon Voight och Faye Dunaway är inte riktigt trovärdiga som föräldrar i den här snyftaren om en punchig boxare och hans gråtande son. Nyinspelning av bättre äldre drama från 1931. (The Champ, 1979)

TCM

18.55