Filmtips 24 juni

Dödscellen

TV

John Grishams sämsta roman har här blivit en långtråkig film.

Käcke advokaten Chris O'Donnell försöker stoppa avrättningen av dödsdömde Gene Hackman, Ku Klux Klan-man fälld för att ha mördat två judiska pojkar på 1960-talet. Det här blir ett debattinlägg som aldrig griper. Hackmans rollfigur Sam Cayhall har suttit fängslad i årtionden och har förlikat sig med sin dom.

Men hans sonson, nyutbildad jurist, är emot dödsstraffet och engagerar sig i hans fall för att hitta eventuella tveksamheter kring domen. Hans rotande öppnar sår i familjen och bygden.

Faye Dunaway spelar Hackmans alkoholiserade dotter.

Ett tag filmades många Grisham-böcker, som ”Firman”, ”Klienten”, ”Pelikanfallet” och ”Time to kill”.

På sistone har hans berättelser fått stanna i bokform. Men nu planeras det faktiskt för en filmatisering av John Grishams spännande roman ”The Runaway jury”. (1996)

TV 3

21.00

Imagine: John Lennon

Dokumentärfilm om John Lennon. Inleds med barndomen och inkluderar Beatles-åren. Det mesta kommer från 1970-talet. Lennon hade över 200 timmar privatfilm som Yoko Ono lät filmmakarna använda sig av. Här finns också intervjuer med de som stod honom nära. (1988)

SVT 2

22.30

Rospiggar

En skärgårdsskröna från 1940-talet, sevärd som tidsbild.

Sigurd Wallén spelar en klurig fiskargubbe som ogillar fruntimmer. En rolltyp som han fick många tillfällen att öva in.

”Rospiggar ” bygger på sammanlagt tre olika berättelser av Albert Engström (1869-1940), fast handlingen flyttats från sekelskiftet till vad som då var modern tid. Filmens centrala kärlekshistoria hittade manusförfattarna på, så som manusförfattare brukar göra.

Det unga paret spelas av Birgit Tengroth och Karl-Arne Holmsten medan Georg Skarstedt ger ansikte åt den slemma frireligiöse predikanten och kvinnoförföraren.

Filmen är delvis inspelad i Grisslehamn, där Albert Engström bodde och verkade. (1942)

SVT 1

13.50

Hem ljuva hem

Drama om en pappa som slår sin fru och sonen, de båda blir allt räddare och förtvivlade i sin maktlöshet. Men så försöker de sätta stopp för skräcken och bilden förändras. Kristina Törnqvist, Michael Nyqvist och Anastasios Soulis är alla mycket bra. (2001)

TV 1000

20.00