Filmtips 25 juni

TV

I skuggan av Titanic

Spanjoren Bigas Lunas (Ät mej!) gillar naket. Den här filmen är mer kysk, trots att temat åter är sexuell besatthet.

Historien utspelas i Frankrike 1912. Gjuteriarbetaren Horty (Olivier Martinez) vinner en tävling där priset är en resa till Southampton, för att se Titanics avfärd. På ett hotellrum tillbringar han en natt med Marie (Aitana Sánchez-Gijón), som ska jobba som städerska på båten. Åter i Frankrike, börjar han berätta skrönor om sin heta kärleksnatt.

Kompisarna blir fascinerade, medan hustrun Zoe (Romane Bohringer) naturligtvis blir svartsjuk.

Hortys förmåga att fängsla folk med sin berättelse, gör att han efterhand skapar en teaterföreställning om sin kärleksnatt på Titanic.

Vad är sant? Vad är fantasier? Bigas Lunas låter oss gissa, när han i återblickar rekonstruerar arbetarens möte med den vackra städerskan.

Tvålfagre Martinez har kanske några för få ansiktsuttryck för att riktigt tolka Hortys allt större självupptagenhet, men Gijón och framför allt Bohringer är desto bättre.

Det är lätt att känna för Zoe. En kvinna som tvingas kämpa mot en rival som kanske inte ens finns på riktigt. (La femme de chambre du Titanic, 1997)

SVT 1

21.00

Air Bud räddar spelet

Pojke blir vän med övergiven hund. Pojken vill spela basket, hunden har oanade bolltalanger. Fantasifull matiné som i stort följer de väntade spåren mot den avgörande basketmatchen. (Air Bud – golden receiver, 1998)

SVT 1

14.30

Under vulkanen

Albert Finney är mycket bra som alkoholiserad brittisk ex-diplomat i Mexiko på 1930-talet. Han bär John Hustons film, som bygger på en ännu bättre roman av Malcolm Lowry.

I övriga viktiga roller syns Jaqueline Bisset och Anthony Andrews (”Ivanhoe”). Men de är mycket bleka intill den magnifike Finney, som sjunker allt djupare ner i alkoholens förnedring medan han sluddrande och raglande kämpar för att upprätthålla någon sorts värdighet.

Albert Finney är född 1936 och fick sitt genombrott i brittiska 60-talsfilmer som ”Lördagskväll och söndagsmorgon” och ”Tom Jones”. Han har också spelat mycket teater och jag minnes en bra Hamlet på 1970-talet. (Under the volcano, 1984)

TV 4

23.35

Vänner och flickvänner

David Schwimmer spelar den hängige Tom, som fortfarande bor hemma, och utsätts för en lång och plågsam förväxling. Hans vänner med kvinnor skrattar, men skolans snygging, Gwyneth Paltrow, har mer medlidande. (The pallbearer, 1996)

TV 1000

18.00