Filmtips 26 juni

Sneakers

TV

Påkostad amerikansk thriller i datamiljö.

Handlar om en grupp människor som alla var ”hackers” som unga. Ett antal år senare har några av dem hamnat på rätt sida av lagen, medan andra fortfarande sysslar med mer eller mindre olagliga intrång i datavärlden.

Filmen fick mycket uppmärksamhet då det var Robert Redfords första filmroll efter ”Havanna”, kärlekshistorien med honom och Lena Olin, som totalfloppade.

Det här är välgjort, men föga engagerande, av Phil Alden Robinson, som aldrig riktigt lyckats i thrillergenren. Största framgången är den sentimentala baseboll-filmen ”Drömmarnas fält” (1989), med Kevin Costner och Kelly Preston.

En skicklig ensemble - förutom Redford bland andra Ben Kingsley, River Phoenix (1970-1993), Dan Aykroyd, Sidney Poitier, David Strathairn och Mary McDonnell - lyckas ändå hålla intresset uppe ganska länge för en så småningom allt mer otrolig intrig.

Kultfakta: Robert Redford är faktiskt klädd i samma jacka som han använde i baseboll-filmen ”Den bäste” åtta år tidigare. (1992)

TV 3

23.00

Kampen om Gallien

Fransk-kanadensisk äventyrsfilm om gallernas kamp mot Julius Ceasar och hans väldiga romerska armé.

Det här är ett försök att göra en ”Braveheart”-liknande episk historia, fast här med mycket mindre budget och avsevärt sämre skådespelare.

Christopher Lambert (”Highlander”) är lika träbocksaktig som vanligt när han här ger sig an att mantla rollen som den stora hjälten Vercingétorix.

Det är Christopher Lambert som leder upproret mot romarna.

Julius Ceasar spelas av Klaus-Maria Brandauer och Max von Sydow återfinns i en liten, men dock så viktig biroll som Guttuart.

Även med Ines Sastre och Denis Charvet.

Intressant är dessutom att filmen faktiskt spelades in parallellt på såväl engelska som franska. (Druids, 2001).

ZTV

21.00

The Cincinnati kid

Steve McQueen (1930-1980) i en av sina bästa roller, här som professionell kortspelare som möter andra korthajar vid pokerbordet i New Orleans. Medverkar gör även Edward G. Robinson (1893-1973) och Ann-Margret Olsson. (1965)

TCM

21.00

La Comunidad

En skruvad blandning av thriller och komedi, om en fastighetsmäklare som ställs inför ett problem: hon hittar massor av pengar gömda i ett hus hon ska sälja. Kan hon själv ta pengarna? Med Carmen Maura. (2000)

Canal+ Gul

23.10