Filmtips 28 juni

Vägvisaren

TV

Det här är alla tiders första samiska film, producerats med hjälp av norska pengar.

Utspelas i Finnmarken på 1000-talet.

Aigin är en 16-årig samepojke som en dag blir vittne till hur hans föräldrar och lillasyster brutalt blir mördade.

Gärningsmännen – som är tjuder, ett kringvandrande rövarfolk – upptäcker honom, men han lyckas fly till ett sameläger i närheten.

Där blir han dock inte särskilt populär, då de anser att han genom sina fotspår i snön har lett tjuderna till dem och därmed utsatt dem för livsfara.

Nu måste alla lämna lägret, för att rädda sina liv?

Det här är ett vackert, våldsamt och spännande äventyr.

Regissören Nils Gaup fick en strålande start på sin karriär. Filmen blev en publiksuccé, såldes över hela världen och var Oscarsnominerad för bästa utländska film.

Hans karriär sedan dess har dock inte varit lika lysande.

Nils Gaup var i ett tidigt skede inblandad i stora Hollywood-produktioner som ”Inte utan min dotter”, ”RoboCop” och ”Waterworld”, men av olika skäl togs projekten över av andra regissörer.

Hans största framgång efter ”Vägvisaren” är den norska thrillern ”Huvudet över vattnet” från 1993 med Jon Skolmen (från Sällskapsresan-filmerna), men som några år senare blev en flopp när den gjordes om på amerikanska.

Värt att veta är att filmens stjärna – Mikkel Gaup – är son till regissören.

Efter insatsen i ”Vägvisaren” har Mikkel Gaup medverkat i flera filmer, däribland Lars von Triers uppskattade ”Breaking the Waves” som även lockade Emily Watson och Stellan Skarsgård att medverka.

(Veiviseren/Ofelas, 1987)

SVT 2

22.40

Pillertrillaren

En totalt misslyckad komedi, om kärleksförvecklingar och skumraskaffärer på ett företag. Jakob Eklund, Kent Andersson, Ulla Skoog kämpar förgäves mot ett tunt manus. Stort misstag att ge huvudrollen till icke-skådisen Kayo. (1994)

TV 4

21.00

Stora pengar

En rätt kul variant av ”Ensam hemma”-filmerna. En 11-åring (Brian Bonsall) blir påkörd av en gangster (Miguel Ferrer). För att bli av med barnet ger han honom en check – men glömmer att fylla i summan. Grabben börjar spendera pengarna... (Blank check, 1994)

TV 3

18.20

God’s favorite

Det här är en välgjord tv-film med en mycket bra Bob Hoskins i huvudrollen. Här ger han ansikte åt Manuel Noriega, diktator i Panama, som på senare år dömdes för narkotikabrott.

Manuel Noriegas uppgång och fall är som gjort för en film med både spänning och svart komik.

Filmen handlar också om hur USA i sin utrikespolitik ofta begår korkade misstag. Exempelvis stödde de länge Noriegas verksamhet.

Även med bland annat Jeffrey Demunn, Rosa Blasi och Denise Blasor.

Filmen är regisserad av Roger Spottiswoode som även har gjort James Bond-filmen ”Tomorrow never dies”, ”Air America” och ”Stopp! Annars skjuter morsan skarpt”.

(Noriega: God’s favorite, 2000)

SVT 1

0.55