Filmtips 29 juni

Gycklarnas afton

TV

Ingmar Bergmans mästerverk om gycklarsällskapet Cirkus Alberti, som besöker en skånsk stad en kväll vid det förra sekelskiftet.

I centrum står cirkusdirektören Albert Johansson (Åke Grönberg, 1914-1969) och hans älskarinna (Harriet Andersson).

Kärlek och svartsjuka, förstås, som i så gott som alla Bergmans filmer. Men också fina personporträtt av flera medlemmar i gycklarsällskapet, som alla är slitna och trötta efter en lång men föga framgångsrik turné.

Åke Grönberg gör sitt livs roll, men även Hasse Ekman, Anders Ek (1916-1979), Gudrun Brost (1910-1993), Annika Tretow (1919-1979) och Gunnar Björnstrand (1909-1986) har viktiga roller.

I boken ”Bilder” skriver regissören att filmen är väldigt självbiografisk:

– Jag hade några år tidigare varit besinningslöst kär. Under föregivet yrkesintresse lurade jag den älskade att i detalj berätta om sina mångfacetterade erotiska upplevelser. Den retrospektiva svartsjukans specifika upphetsning slet och klöste i mina inälvor och mitt kön. Förödmjukelsens primitivaste ritualer ingick en oupplöslig legering med svartsjukan. Det blev ett krut som nästan sprängde upphovsmannen.

Han skriver att filmen är ”relativt uppriktigt och skamlöst personlig”. Och förklarar varför han valde Åke Grönberg till huvudrollen:

– Vill en mager och tanig regissör göra ett självporträtt så väljer han naturligtvis en karl som är fet.

Filmen blev en publikflopp och kritiken var blandad. Några tyckte det var regissörens bästa film, andra ”vägrade att okulärbesiktiga herr Bergmans senaste uppkast”.

Åren har gått och nu räknas den som en av hans allra bästa filmer. (1953)

SVT 2

18.15

Gudfadern 2

En uppföljare som är minst lika bra som originalfilmen.

Filmen utspelas på två plan.

Dels får vi följa vad som händer när Michael Corleone (Al Pacino) tar över maffiaverksamheten efter pappan Vitos (Marlon Brando) död i första filmen, dels får vi också i tillbakablickar se vilket liv Vito Corleone levde på Sicilien och under de första tuffa åren som invandrare i det förra sekelskiftets New York. Då spelas han av Robert De Niro.

Han vann en av de totalt sex Oscars-statyetter som filmen kom att belönas med.

Även med Robert Duvall och Diane Keaton som Tom Hagen respektive Kay Carleone. Regisserad av Francis Ford Coppola. (The Godfather: Part II, 1974)

Kanal 5

21.00

Nadine

Ett kärleksdrama som utspelas i 1950-talets Texas, USA. Rätt tam intrig, men Jeff Bridges och Kim Basinger, som en hårfrisörska med ett förflutet som nakenmodell och vars nuvarande äktenskap är i kris, är bra. (1987)

ZTV

20.00

Supernova

Ett misslyckat science fiction-äventyr som utspelas om ungefär 200 år. Angela Bassett och James Spader är några i besättningen på ett ”ambulansskepp” som får ett otroligt farligt uppdrag. Regisserad av Walter Hill (”48 timmar”). (2000)

TV 3

21.00