Filmtips 30 juni

Vingar kring fyren

TV

En kärlekstriangel som nog kändes rätt gammaldags och mossig redan när den kom.

Historien utspelas kring förra sekelskiftet. Strax innan unga Anna (Karin Ekelund, 1913-1976) ska gifta sig med den nästan dubbelt så gamle fyrmästaren Knut (Lars Hansson, 1886-1965), möter hon den stilige norske sjömannen John (Alfred Maurstad, 1896-1967). När han får veta att hon är förlovad, lämnar han henne, trots att han är förälskad.

I Visby, som är bas mellan utflykterna till fyren, blir det kärvt för den unga hustrun.

Mannen jobbar, hans underlydande stänger ute henne, ett barn blir sjukt och stormen viner.

En fågel med skadad vinge tas om hand och blir symbol i filmen. En väl grov sådan - det här är en berättelse som talar väldigt tydligt.

Intrigen tar fart på allvar när sjömannen söker jobb som fyrbiträde hos Knut – utan att veta om att det är han som har gift sig med Anna...

En tam och klichéfylld historia, regisserad av Ragnar Hyltén-Cavallius (1885-1970) som debuterade med att skriva manus redan 1920 och sedan var flitig under stumfilmstiden.

Hans sista regijobb blev Edvard Persson-komedin ”Klockorna i Gamla stan” från 1946. (1938).

SVT 1

13.55

Måndag hela veckan

Originell och underhållande komedi med Bill Murray. Han spelar en självbelåten tv-meteorolog som fastnar i en annan dimension, där tiden har stannat. Hur ska han vinna Andie MacDowells kärlek i denna trassliga tillvaro? (Groundhog day, 1993)

TV 1000

16.20

Milagro

Robert Redfords gripande drama om några människors kamp mot storfinansen. Utspelas i en liten by, Milagro, i New Mexico. Med Ruben Blades, Sonia Braga och Christopher Walken. (The Milagro beanfield war, 1988)

Canal +

21.00

Storslam i Las Vegas

Förlagan till succéfilmen ”Ocean´s Eleven” (2001) med Brad Pitt, George Clooney och Julia Roberts.

Grundhistorien är samma: Elva män rånar ett antal kasinon i Las Vegas under ett dygn. I det här fallet har de träffats i militären under andra världskriget, något som svetsat samman dem för livet.

Men medan Steven Soderberghs nyinspelning har kvick dialog, lysande skådespelare och några oväntade turer i intrigen, är förlagan en rätt pratig och långtråkig historia med Frank Sinatra och hans Rat Pack-polare Dean Martin och Sammy Davis, Jr.

Kultfakta: Många scener spelades in på natten och morgonen, direkt efter att skådespelarna avslutat sina jobb, som nattklubbsartister i Las Vegas. (Ocean´s Eleven, 1960).

Kanal 5

1.30