”Farmen” kan vara olagligt

Ny lag efter Aftonbladets avslöjanden om djurplågeri

1 av 3
DOKUSÅPAN KAN STOPPAS Den nya lagen - "Lex Farmen" förbjuder otränade personer att hantera djur i tv.
TV

Årets "Farmen"-inspelning riskerar att stoppas.

En ny lag förbjuder otränade personer att hantera djur i tv.

- Det räcker att deltagarna utfordrar djuren för att de ska bryta mot lagen, säger Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet.

extra

I går startade inspelningen av årets "Farmen".

Vanliga människor ska leva lantbruksliv med kor, grisar och får på gammaldags sätt i tio veckor.

Men nu har projektet fått problem.

"Lex Farmen"

En ny lag som träder i kraft den 1 juli förbjuder bland annat att otränade personer från att hantera djur i tv.

- Lagen kallas "Lex Farmen" och har till stor del tillkommit efter Aftonbladets avslöjanden om djurens förhållanden i "Farmen", säger Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet.

Flera anmälningar

Aftonbladet har i flera uppmärksammade artiklar granskat djurskötseln på "Farmen". Serien har polisanmälts sex gånger, bland annat efter en nödslakt, brister i tillsyn efter att ett får hittats dött och efter att en deltagare sparkat ett får i magen.

Men enligt "Lex Farmen" räcker det med att ett djur utsätts för skaderisk eller att en otränad person utfordrar ett av gårdens djur utan utbildad personal i närheten för att det ska vara ett lagbrott.

- Med utbildad menas utbildad djurvårdare eller en person med tillräcklig erfarenhet, till exempel någon som varit bonde i många år, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Böter

TV4 riskerar böter om man bryter mot den nya lagen. Och om djuren far riktigt illa kan inspelningen stoppas för att djuren ska kunna omhändertas.

Fredrik Arefalk, projektledare för "Farmen", är dock inte orolig.

- Vi känner till de nya föreskrifterna. Självklart har vi vidtagit nödvändiga åtgärder för att kunna följa de regler som finns. Vår sakkunnige, Gutta Andersson, är med mycket och så har vi en back up som är närvarande hela tiden, säger han.

Utdrag ur Lex Farmen:

Dan Panas