Artisterna tvingas välja

Allsångens krav: Uppträd inte för kronprinsessan

Foto: HANNA TELEMAN
STENHÅRD KAMP ”Allsång på Skansen” är ett av SVT:s mest populära program. Nu kan Aftonbladet avslöja det hemliga spelet som ligger bakom vilka artister som uppträder på Skansen. Allsångsledningens villkor är att artisterna inte medverkar på ”Victoriadagen”, kronprinsessans firande från Öland. Enligt Göran Winberg, producent för ”Victoriadagen”, var Wyclef Jean påtänkt som artist, men skivbolaget valde i sista stund Allsången.
TV

Lasse Berghagens allsång stjäl artister från kronprinsessans födelsedagsfirande i tv.

Kriget mellan ”Allsång på Skansen” och ”Victoriadagen” har utkämpats i flera år.

– Det pågår ett tufft spel bakom kulisserna, säger Göran Winberg, producent för ”Victoriadagen”.

På ytan handlar det om två populära, traditionstyngda och folkkära tv-program i Sveriges Television.

Men bakom kulisserna pågår en stenhård kamp mellan ”Allsång på Skansen” och ”Victoriadagen”.

I centrum för kriget står flera av landets populäraste artister.

En oskriven lag

Enligt flera källor som Aftonbladet talat med har ”Allsång på Skansen” en oskriven lag. Den säger att en artist som uppträtt på ”Victoriadagen” den 14 juli inte får vara med i de ”Allsång på Skansen”-avsnitt som sänds samma sommar efter kronprinsessans födelsedag.

De tre senaste åren har endast en artist fått vara med i ”Allsång på Skansen” efter ett framträdande på ”Victoriadagen” – sångfågeln Sanna Nielsen.

– Konkurrensen är otroligt stor på tv. Alla vill vara först med en stor artists premiärspelning i tv på sommaren, säger en initierad källa.

Vill inte stöta sig

Artisterna hamnar i en rävsax när ett ja till det ena programmet omöjliggör ett framträdande i det andra. Men ingen i skivbranschen som Aftonbladet talat med vågar uttala sig. Ingen vill stöta sig med två av de mäktigaste arbetsgivarna under sommaren.

Göran Winberg, producent för ”Victoriadagen”, bekräftar att det pågår en hård kamp mellan de två SVT-produktionerna.

– Det är ungefär som Aftonbladets kamp med Expressen. Det är klart att det inte är kul om en artist varit i det andra programmet precis före. Men från vår sida spelar vi alla fall inte ut artisterna mot programmen, säger han.

Lämnat återbud

Göran Winberg bekräftar också att flera artister lämnat återbud till ”Victoriadagen” efter att ha tackat ja till ”Allsång på Skansen”.

– Vi hade förhandlingar med Ricky Martin förrförra året och Wyclef Jean förra året. I Wyclefs fall var det verkligen långt gångna förhandlingar. Men i bägge fallen valde skivbolaget ”Allsång på Skansen” i stället, säger han.

Göran Winberg betonar dock att det inte finns någon schism mellan honom och Meta Bergqvist, producent för ”Allsång på Skansen”.

– Det är alltid en fajt som pågår, men jag ser det inte som ett jätteproblem. Vi är mycket nöjda med årets artister, säger han.

Förnekar dold agenda

Meta Bergqvist förnekar att det finns en dold agenda som säger att en artist som varit med på ”Victoriadagen” inte får vara med i ”Allsång på Skansen”.

– Jag tycker bara att det vore tråkigt att se en artist i ett program en vecka och sedan i ett annat veckan efter när vi är ett så litet land. Särskilt när vi har så mycket duktiga artister.

Så artister har aldrig tvingats välja program?

– Jag har sagt till några att jag gärna ser att de väljer mellan programmen om det varit kort tid mellan framträdandena. I så fall kan jag ta in andra artister.

Artister på årets Victoriadag:

Artister i årets ”Allsång på Skansen” efter den 14 juli

Dan Panas