Filmtips 2 juli

Sonja

TV

Svenskt kärleksdrama, en ärlig och rättfram vardagsskildring av ett par i arbetarklassen.

Kurt (Åke Grönberg, 1914-1969) och Sonja Larsson (Birgit Tengroth, 1915-1983) lever i ett lyckligt och harmoniskt äktenskap. Han är maskinist på en verkstad, hon är hemmafru. Tillsammans drömmer de om att få råd att skaffa sig ett eget hus, sedan planerar de att få barn. Kurts unga syster Maj (Elsie Albiin) äter ofta middag hemma hos dem. Hon arbetar som praktikant på en skönhetssalong.

Sonja har en mörk hemlighet hon aldrig vågat avslöja för sin make - att hon innan de träffades under en kort tid försörjde sig som prostituerad.

En dag förändras deras tillvaro drastiskt. Nick (Sture Lagerwall, 1908-1964) dyker upp på Kurts arbetsplats. De känner varandra, men Kurt har aldrig varit förtjust i den kaxige och arrogante ”vännen”. Han bjuder med sig hem till paret - och både han och Sonja får en chock när de möts. Han har en gång gått till sängs med henne, när hon var prostituerad.

Ska han avslöja henne? Ska han få ihop det med unga och oskyldiga Maj? Hur ska de bli av med honom över huvud taget?

Det blir många och dramatiska turer innan alltihop är över.

Filmen fick överlag ett positivt mottagande. Förlagan var en pjäs av Herbert Grevenius (1901-1993). Den hade premiär på Dramaten redan 1927. (1943)

SVT 1

14.40

Möte i Hongkong

Amerikansk blandning av thriller och kärleksdrama. Susan Hayward (1918-1975) är amerikanskan som anlitar en smugglare (Cary Grant, 1901-1960) för att hitta hennes försvunne man i Hongkong. (Soldier of fortune, 1954)

TV 4

23.35

Sömngångare

Amerikansk skräckfilm om en mor och son (Alice Krige respektive Brian Krause) som jagar oskuldsfulla flickor på amerikanska landsbygden. Efter ett originalmanus av Stephen King, som tyvärr saknar intressanta personer. (Stephen King’s Sleepwalkers, 1992)

TV 3

22.40

Den perfekte mannen

Underhållande kärlekskomedi av Susan Seidelman, mest känd för ”Susan, var är du?” (1985) och ”En hondjävuls liv och lustar” (1989).

Utspelas i Miami. Frankie Stone (Ann Magnuson) är imageexpert och ska hjälpa till att lansera den människolika roboten Ulysses. Vetenskapsmannen som har skapat roboten har gjort den till en exakt kopia av sig själv. Efter mycket om och men visar det sig slutligen att roboten har utvecklat känslor. Och att den är lite pilsk...

John Malkovich är oväntat rolig i dubbelrollen som vetenskapsman och robot. Två andra skådisar, Glenne Headly och Laurie Metcalf, glänser även de i sina roliga biroller. (Making Mr. Right, 1987)

Kanal 5

1.05

ARTIKELN HANDLAR OM