Filmtips 7 augusti

TV
Foto: UNIVERSAL PICTURES
Al Pacino bjuder på tidsfördriv.

Carlito's way

Al Pacino som gangster i 1970-talets New York.

Regissören Brian De Palma och stjärnan hade med stor framgång samarbetat tio år tidigare med en annan gangsterfilm, "Scarface", som trots ett svalt mottagande blev en kultklassiker.

"Carlito"s way" är inte lika stark, men fungerar ändå bra som några timmars tidsfördriv.

Pacino spelar Carlito Brigante, en gangster från Puerto Rico som efter fem år i fängelse tänker försöka leva ett hederligt liv. Egentligen hade han blivit dömd till 30 år bakom galler och han hade i princip räknat med att sluta sitt liv där. Hans klurige advokat David Kleinfeld (en fullkomligt lysande Sean Penn - med tunt krulligt hår!) lyckas dock få honom fri i förtid.

Även om filmen har flera spektakulära actionscener, är den framför allt ett trovärdigt personporträtt av en människa som, hur han än försöker, alltid hamnar på fel sida av lagen.

Kärlekslivet är också trassligt. Carlito söker upp en före detta flickvän, Gail ( Penelope Ann Miller), som har en lika destruktiv livsstil som han själv. Hon till och med ljuger för sig själv, hon vill liksom inte låtsas om att jobbet som dansös på Broadway egentligen handlar om att dansa på en strippklubb.

Kultfakta: Al Pacino fick ihop det även privat med Penelope Ann Miller i samband med inspelningen. (1993)

TV 3 23.00

Desperado

Filmen som gjorde Antonio Banderas och Salma Hayek till stjärnor. Banderas spelar revolverman som kommer till en mexikansk småstad för att hämnas. Tunn intrig, fräckt filmat. Uppföljaren "Once upon a time in Mexico" har USA-premiär i höst. (1995)

TV 1000 22.00

Wild about Harry

Underhållande med Brendan Gleeson i komisk högform. Han spelar en populär tv-kock som får en smäll i huvudet och då tappar minnet. Med Amanda Donohoe som hans hustru. (2000)

Canal+ Gul 23.30

Dödligt vapen 3

Filmen med omaka polisparet Mel Gibson/ Danny Glover har mycket humor och action, men en betydligt sämre intrig än de tidigare. Joe Pescis rollfigur, så rolig i andra filmen, känns här mest påfrestande. Fast kärleksscenerna med Gibson och Rene Russo är gulliga. (Lethal weapon 3, 1992)

Canal+ Blå 21.40

Just visiting

Amerikansk version av franska "Visitörerna" (1993), åter med Jean-Marie Poiré som regissör och Jean Reno och Christian Clavier som riddaren och hans slav som far från medeltiden till nutiden. Christina Applegate är riddarens söta nutida släkting.

Den franska komedin hade några roliga skämt när männen från år 1000 chockades av bilar och elektricitet. Motsvarande scener är rätt kul här, som när urinoaren på en krog tas för tjusiga vattenfall. Som helhet kändes historien fräschare för tio år sedan. (2001)

Canal+ Blå 18.30

Före detta fruars klubb

Kärlekskomedi med en slags lättsam feministisk ton. Tre medelålders New York-kvinnor - Bette Midler, Diane Keaton, Goldie Hawn - lever livets glada dagar. Så byter deras män ut dem mot yngre kvinnor och deras värld rasar samman - tills de bestämmer sig för att hämnas"

Inledningsvis är det roligt, med många bitska replikskiften, men blir sedan ganska förutsägbart. Dessutom tar filmen aldrig slut, ett antal lyckliga slut staplas på varandra.

Att filmen ändå är hyfsat sevärd beror främst på de duktiga skådespelarna. Trion i centrum, förstås, och då särskilt Goldie Hawn, som spelar en skådespelerska som försöker rädda karriären med nya - och allt mer groteska - skönhetsoperationer.

Många bra namn i biroller som Sarah Jessica Parker, Maggie Smith, Dan Hedaya och Marcia Gay Harden. (The First wives' club, 1996)

Kanal 5 21.00