Filmtips 8 augusti

TV
Foto: 20th CENTURY FOX
Jennifer Aniston och Ron Livingston fattar tycke.

Office space

Första filmen med riktiga skådespelare av "Beavis & Buttheads" skapare Mike Judge.

Floppade på bio, men har sedan dess blivit en gigantisk succé på video och dvd med drygt 2,6 miljoner sålda exemplar.

Det är en oftast mycket rolig satir om några män på ett byråkratiskt företag. Det är regler för reglernas egen skull.

Lite grann påminner det om Jacques Tatis (1909-1982) filmer, fransmannen skildrade ofta en galopperande civilisation utan eftertanke.

På dataföretaget jobbar Peter ( Ron Living-ston) som är snäll och förlovad, Samir ( Ajay Naidu) som är upprorisk med en kriminell plan och Michael Bolton ( David Herman) som omväxlande blir mobbad och hyllad för sitt namn.

Så ofta de kan går de och fikar och Peter är hemligt kär i ställets trevliga servitris Joanne ( Jennifer Aniston från tv-serien "Vänner").

När rationaliseringsexperter granskar företaget och kommer fram till att folk måste avskedas, drar det igång en kedja av bisarra händelser på företaget"

Mycket underhållande. Mike Judge har många bottnar och träffsäkra detaljer i sin nidbild av det byråkratiska företags-USA vi sällan ser skildrat med sådan klarsynthet. Och de tre hjältarna får sin hämnd. Åtminstone på en krånglande kopieringsapparat.

Nu vill filmbolaget att Mike Judge ska göra en uppföljare.

Själv är han tveksam och fortfarande lite småbitter över att filmen floppade på bio och verkar i ärlighetens namn inte hålla med de miljoner fans som gjort den till en av de senaste årens största kultfilmer. (1999)

TV 4 20.00

Köttets lustar

Pedro Almodóvars mycket fria tolkning av en Ruth Rendell-deckare.

Två män ( Javier Bardem, Liberto Rabal) bråkar om en kvinna ( Francesca Neri). Ett skott går av, en man hamnar i rullstol, den andre i fängelse. När straffet är avtjänat är det dags för hämnd"

Erotiskt, spännande och oförutsägbart. Och till skillnad från i en del andra av regissörens filmer är även de manliga rollfigurerna trovärdiga. (Carne trémula, 1997)

SVT 1 23.35

Monsunbröllop

45-åriga indiska regissören Mira Nairs återkomst till hemlandet - efter ett antal Hollywood-filmer - blev hennes största framgång. Färgsprakande kärlekskomedi med mycket sång och dans, som samtidigt innehåller ett antal träffsäkra och trovärdiga personporträtt. (Monsoon wedding, 2001)

Canal+ 22.45

Eruption

Amerikansk B-action producerad av Roger Corman. En journalist ( Cyril O"Reilly) på uppdrag i Sydamerika möter revolutionärer, en attraktiv läkare ( Patricia Velazquez) och hamnar mitt i ett vulkanutbrott. (1997)

Viasat Action 21.00

Fire down below

Steven Seagal som FBI-agent, miljökämpe och - countrysångare! Ändå en av actionstjärnans minst usla filmer. Bra skådisar: Marg Helgenberger, Kris Kristofferson och Harry Dean Stanton. (1997)

TV 3 22.50

Pale rider

Västern av och med Clint Eastwood.

Då var det hans första film i genren på nio år. Ett litet guldgrävarläger hotas av en brutal landägare. En liten flicka ber om ett mirakel som ska rädda dem och en dag kommer han - Pale rider, främlingen. En präst som ska rädda dem undan bovarna. Bra skådisar: Chris Penn, Michael Moriarty och Carrie Snodgress.

På sätt och vis var detta en dogmafilm innan uttrycket fanns: "Clintan" filmade nästan alla scener med befintligt ljus, vilket gör att många scener blivit lite väl mörka. (1985)

SVT 1 21.00