Filmtips 9 augusti

TV
Foto: GÖTAFILM
Ebba Hultkvist och Källa Bie på rockfestival i Karl Johan Larssons ungdomsdrama.

Festival

Svenskt ungdomsdrama, med "Skärgårdsdoktorns" Ebba Hultkvist i huvudrollen. Hon spelar Lina, en 17-åring som trotsar för-äldrarnas förbud och rymmer till rockfestivalen i Arvika med pojkvännen och kompisarna.

Bristfälligt manus och ojämnt skådespeleri, men i rätt många scener känns ändå filmen som en hyfsat trovärdig skildring av livet på rockfestivaler.

Då 18-åriga Ebba Hultkvist hade några år tidigare blivit känd via "Skärgårdsdoktorn", en av alla tiders populäraste dramaserier i SVT. Där spelade hon tonårsdottern till skärgårdsdoktorn, spelad av Samuel Fröler.

Efter "Festival" har hon medverkat i ännu en långfilm, kärleksdramat "En förälskelse" (2001). Där spelar hon dottern till två av huvudpersonerna, Peter Haber och Lena T Hansson.

Jesper Sahlén, mest känd från tv-serien "Vita lögner", spelar Linas vänsterprasslande pojkvän och Martin Aliaga (mycket bra!) är en divig rockstjärna.

Och så är filmen förstås fylld av massor av bra musik, bland annat med Soundtrack of our lives, Caesar"s Palace, Wannadies, The Ark, och Håkan Hellström. (2001)

TV 4 21.00

Älskaren

Efter Marguerite Duras (1914-1996) roman om den franska kolonialtiden i Vietnam.

Då 18-åriga Jane March spelar tonårsflickan som får lära sig allt om sex genom förhållandet med en rik och elegant kines ( Tony Leung).

En film som är gripande, vacker och erotiskt laddad. Historien är väldigt självbiografisk, Marguerite Duras hade en liknande kärlekshistoria med en äldre man under sin uppväxttid i Saigon. (L"Amant, 1992)

SVT 2 21.15

Schakalen

Spännande film efter Frederick Forsythes bästsäljande roman om en mördare ( Edward Fox) som förbereder ett attentat mot Frankrikes dåvarande president Charles de Gaulle. Många klasser bättre än den poänglösa nyinspelningen med Bruce Willis. (The Day of the Jackal, 1973)

TV 3 4.30

Wonder boys

Underhållande svart komedi om en professor och författare ( Michael Douglas) och hans trassliga privatliv. Många bra skådisar: Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey Jr och Katie Holmes. (2000)

TV 1000 20.00

Ondskans uniform

Tv-thriller om en manipulativ och ondskefull polischef ( Harry Hamlin). När en ung kvinna ( Michelle Greene) blir stadens vicesheriff, börjar han snabbt göra livet surt för henne" (Badge of betrayal, 1996)

ZTV 20.00

Raven

Usel amerikansk B-action. En trött Burt Reynolds leder en specialstyrka som jagar kriminella människor och som här får i uppdrag att leta rätt på topphemliga militära dokument. Klichéfyllt och tråkigt. (1997)

Viasat Action 21.00

Harrison's flowers

Mycket starkt och omskakande drama om kriget i före detta Jugoslavien. Andie MacDowell är hustrun som letar efter sin försvunne man, en pressfotograf ( David Strathairn), och då blir vittne till våldtäkter, avrättningar och etniska rensningar. (2000)

Canal+ Gul 21.30

I am Sam

Mycket gripande familjedrama med Sean Penn. Han spelar Sam, en utvecklingsstörd man som är besatt av Beatles. Ett engångsligg har resulterat i en dotter som mamman inte vill veta av. När dottern blivit sju år vill myndigheterna placera henne i ett fosterhem. Tillsammans med en advokat ( Michelle Pfeiffer) tar han upp kampen för att få behålla dottern. Penn Oscarsnominerades för rollen. (2001)

Canal+ 21.00

Stealing beauty

Italienske regissören Bernardo Bertoluccis första film i hemlandet på sjutton år.

Det handlar om några människor i ett stort hus i Toscana. I centrum står 19-åriga amerikanskan Lucy ( Liv Tyler), vars mamma har begått självmord. Lucy har åkt till Italien för att försöka ta reda på vem hennes far är. Det finns tre tänkbara kandidater: en krigskorrespondent, en pjäsförfattare och en skulptör.

Vackert, stundtals gripande, men också lite gubbsjukt ibland. När filmen gick på svenska biografer hette den "Stulen skönhet". (1996)

TV 4 23.00