Filmtips 11 augusti

TV
Foto: TERRAFILM
Karin Ekelund spelar fripassagerare i Gunnar Skoglunds spännande film med många äventyr.

Kvinna ombord

Spännande svensk film som utspelas till sjöss tidigt under andra världskriget.

Edvin Adolphson (1893- 1979) spelar kaptenen på ett fartyg som ska ta sig från en nordafrikansk hamn hem till Sverige. Karin Ekelund (1913-1976) är en sjukgymnast som smyger sig ombord som fripassagerare när fartyget utan tillstånd ger sig av.

Det blir många äventyr när de ska undkomma minor och krigsfartyg.

På vägen plockar de också upp några svenska skeppsbrutna sjömän, vilket leder till komplikationer. En av dem spelas av Erik "Hampe" Faustman (1919-1961), i sin första större filmroll.

Många kända namn även i biroller, som Sigge Fürst (1905-1984), Åke Grönberg (1914-1969) och Julia Cæsar (1885- 1971).

Filmen bygger på Dagmar Edqvists roman "Rymling fast" från 1933, men handlingen gjordes om liksom bakgrunden med kriget.

Inspelningen skedde i Gävles hamn och på Östersjön.

Filmen fick också uppmärksamhet för en för sin tid ovanligt vågad nakenscen med Edvin Adolphson och Karin Ekelund. (1941)

SVT 1 14.30

En kyss före döden

Hyfsat spännande thriller efter Ira Levins roman "Bädda för död".

Matt Dillon spelar en ung psykopat som charmar, och mördar, sig in i en stenrik familj.

Max von Sydow övertygar som Thor Carlsson, ägare till Carlsson Copper Company, medan Sean Young inte alls är lika bra i dubbelrollen som hans tvillingdöttrar.

När en av dem blir gravid med den unge psykopaten, kör det ihop sig ordentligt för alla inblandade"

Historien har filmats tidigare, 1956, med Robert Wagner och Joanne Woodward. Den filmen totalförbjöds i Sverige. (A Kiss before dying, 1991)

TV 3 22.55

Pollock

Ed Harris kämpade i femton år för att få göra den här filmen om Jackson Pollock (1912-1956), konstnärligt geni, men misslyckad på de flesta andra sätt.

Han var mano- depressiv, alkoholist, socialt handikappad och bedrog sin fru ( Marcia Gay Harden), också konstnär.

Bra skådespeleri, men hustruns roll är otydlig. Ett mer jämlikt porträtt av de båda hade antagligen även gjort bilden av Jackson Pollock mer tydlig. (2000)

Canal+ Blå 16.05

Jordgubbar med riktig mjölk

Varm komedi om en åldrande tv-stjärna ( Janne "Loffe" Carlsson, mycket bra!) som inte tycks ha något riktigt liv när kameran stängs av. Patrik Ersgård är den unge tv-fotografen som beundrar honom, men samtidigt bakom ryggen får i uppdrag att ta över och förnya hans program. Mild kritik av reklam-tv, men Carlssons lågmälda skådespeleri bär upp filmen. (2001)

TV 1000 16.10

Alice bor inte här längre

Martin Scorseses suveräna kvinnoporträtt med en lysande Ellen Burstyn i huvudrollen. Hon vann en välförtjänt Oscar för rollen som Alice, ensamstående mamma sedan maken dött och inte lämnat ett öre efter sig. Kris Kristofferson spelar en mjuk och välmenande man som förälskar sig i henne. Håll utkik efter en sjuårig Laura Dern i slutscenen, där hon står och äter en glasstrut! (Alice doesn"t live here anymore, 1974)

TV 1000 20.00

36 timmar

Spännande thriller som utspelas under andra världskriget. Tyskarna fångar en amerikansk officer och lurar honom att kriget är över. Detta för att få honom att prata "bredvid mun" om Dagen D och de allierades invasion i Normandie. Med James Garner, Rod Taylor och Eva Marie Saint. (36 hours, 1965)

TCM 19.10

ARTIKELN HANDLAR OM